Gigant. Den största jätten kommer bestå av 85 enorma betongblock. Foto: Frida Cornell | Veilhan/ADAGP, Paris, 2020

Snart kommer jättarna till Vårberg

Grunden är lagd och snart ska de gigantiska blå betongblocken rullas in. Likt enorma legogubbar kommer sen två mycket påkostade jättar börja byggas i Vårberg.

  • Publicerad 12:12, 22 jun 2020

Det har snart gått två år sen det stod klart att två jättar, gjorda av den franske konstnären Xavier Veilhan, ska landa i Vårberg. Det är stadens enskilt största satsning på offentlig konst –  någonsin. De två blåa skulpturerna kommer att kosta 16 miljoner kronor.

Nu är grunden gjuten och jätteprojektet i rullning.

I Tyskland har en betongfirma gjutit stora blå betongblock som i sommar kommer att köras med lastbilar till Vårberg.

– Nu är jättarna på väg! De fraktas hit i bitar och börjar komma i början av augusti. Då ska de byggas ihop som jättelika legofigurer. Det är en gammal teknik. Det var så pyramiderna i Egypten byggdes till exempel, säger Frida Cornell, projektledare på Stockholm konst.

Att bygga ihop jättarna kommer ta veckor och kräva precision. Det är millimeterpassning på blocken som väger upp till sex ton styck.

Klart i oktober

Den största skulpturen kommer att ligga på pelousen, den öppna grönytan nedanför Vårbergs sjukhem. Den något mindre kommer att sitta och fundera med huvudet i handen i Stråkparken, bakom Båtholmsbackarna. De här två platserna har nu stängslats in.

Runtomkring jättarna ska klippt gräs och ängsgräs forma böljande ringar.

– Gräset skapar som en park som man måste vandra genom för att komma fram till jättarna, som vi räknar med att folk kommer vilja röra och kanske klättra på, säger Frida Cornell.

Hon vill att verket verkligen ska vara Vårbergs.

– Det byggs så mycket här, inte minst runt Vårbergsvägen, och här bor enormt många människor. De här jättarna är deras. De representerar Vårberg och står för Vårbergs muskler. Det här blir en signatur för hela område, säger Frida Cornell.

I oktober räknar staden med att jättarna kan invigas.

Byggklossar. Betongblocken ska köras från Tyskland till Vårberg. Foto: BB Beton

89 betongblock på väg

Jättarna är uppbyggda av sammanlagt 89 stycken blå betongblock. 84 stycken av dem är till den stora jätten och de andra fem är till den mindre i Stråkparken.

De största betongblocken väger drygt 6 ton styck.

Båda jättarna byggs upp efter ett noga uträknat system om vilka block som ska vara var.

Visa merVisa mindre