Niklas Jakobsson har bråda dagar inför öppningen den 1 oktober. Foto: Johann Bernövall

Snart öppnar nytt ölmecka i Frihamnen

Magasin 3 i Frihamnen håller sakta men säkert på att bli en kombination av bryggeri, bar och restaurang.

  • Publicerad 16:30, 4 sep 2018

Niklas Jakobsson, Chefen på Stockholm Brewing Co som just börjat flytta in i lagerhuset Magasin 3 på Frihamnsgatan 28, är bestämd när han får frågan om öppningen av det nya stället.

– Vi har gått ut med 1 oktober, så då ska det vara klart, säger han ståendes på den plats som ska öppnas upp till entré. Runt om arbetas det frenetiskt med lokalen och i ett hörn ligger delar till det som ska bli ett bryggeri så som tunnor och flaskor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

200 000 liter öl per år ungefär kommer man att brygga på plats i Magasinets 860 kvadratmeter. Inte jättemycket i en större bryggerikontext men en dryg fördubbling mot vad man mäktade med i den gamla källaren på Söder där bryggeriet tidigare höll till innan man i januari i år annonserade att man flyttar till Frihamnen.

Delar av ölen som produceras kommer att stanna "in house", då visionen med platsen är en restaurang och bar där besökaren bokstavligen ser ölen bryggas. Namnet "Farm" har sin botten i en vilja till att göra restaurangen och bryggeriet till ett eget kretslopp.

– Vi samarbetar med en odling utanför Botkyrka, Karshamra Mat & Trädgård, där det odlas grönsaker och föds upp djur. Dit har vi köpt tre kor som föds upp på vårt drav, en biprodukt vid ölframställning som används som djurfoder. Vårt fokus är helt på det ekologiska och närproducerade, säger Niklas Jakobsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Placeringen i Frihamnen tror Niklas Jakobsson är lyckad med tanke på de bostadsbyggen som är på gång i området. Dessutom ser han ett behov som redan nu behöver fyllas.

– Det är många som jobbar här ute men det saknas ett bra lunchställe och det kommer vi kunna erbjuda direkt från öppningen.

Här ska det öppnas upp och bli entré samt uteservering. Foto: Johann Bernövall