Plats för film. Den 9 september invigs Skärholmens nya biograf, och arbetet med att få färdigt lokalen är i full gång. Till höger: Carolina Frände, konstnärlig ledare, och Valentina Bender, projektledare, i det blivande projektorrummet. Foto: Sara Ringström, Matilda Rahm

Snart öppnar Skärholmens nya biograf – med helt annat utbud än Heron city

Ungdomsfilmer, dokumentärer och samarbeten med filmfestivaler. Det är planen för den nya biograf som snart ska öppna i Kulturhuset Stadsteaterns lokaler i Skärholmen, som samtidigt tar ett steg mot att bli ett bredare kulturhus.

  • Publicerad 13:31, 9 aug 2017

Med ett öppet hus och filmvisning hela dagen invigs Skärholmens nya biograf den 9 september, samtidigt som Skärholmsdagen. Platsen är Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen, som just nu omvandlas till en kombinerad teaterscen och biosalong.

– Planerna pågår för fullt, säger Valentina Bender.

Hon är nyrekryterad projektledare för filmverksamheten, och har tidigare arbetat som producent på Stockholm filmfestival junior.

– Målet är att vi ska ha en biograf som visar film som annars är svår att se. Vi vill ha publiken i fokus och en stor del av mitt arbete kommer vara att ta reda på vad folk som bor här saknar, säger hon.

Film för både unga och vuxna

Precis som på resten av Kulturhuset Stadsteatern kommer barn och unga vara i fokus, bland annat med internationella barn- och ungdomsfilmer och skolbio.

– Men det kommer absolut finnas filmer för vuxna också. Vi vill ha ett brett program, med kortfilmer, långfilmer och dokumentärer och samarbeten med filmestivaler som visar filmer man annars inte skulle se, säger Valentina Bender.

Än så länge är det för tidigt att ge exempel på filmer som de kan komma att visa.

– Men det kommer vara filmer som absolut inte visas på Heron city och liknande biografer. Vi vill tillföra en variation till området, med ett program som är både nytt och spännande, säger Valentina Bender.

Kommer det att finnas popcorn?

– Det var faktiskt bland det första vi pratade om, haha! Och ja, det kommer att finnas popcorn, det är superviktigt!

Biografen är ett steg i utvecklingen av Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. På sikt är målet att det ska bli ett "mer mångfacetterat kulturhus".

– Visionen kring ett framtida kulturhus är att det drivs i gemensamma lokaler men av olika självständiga aktörer där Kulturhuset Stadsteatern fungerar som ett samordnande paraply. Det kommer bli en plats som rymmer både professionell konst, eget skapande, El Sistema, arbetsmöjligheter för frilansare på olika områden, bibliotek, förenings- och samlingslokaler, Designlab S och andra samarbeten vi ännu inte kan föreställa oss, säger Carolina Frände, konstnärlig chef, i ett pressmeddelande.

Det här händer också på Stadsteatern under hösten

Panik i flickrummet, premiär 9 september. En nyskriven fars om 11-åriga Lilis, som drömmer om att spela elgitarr i ett punkband.

Pavlovs Tispe, premiär 21 september. Camarra Joof delar med sig om hur det är att växa upp som svart bisexuell kvinna i dagens samhälle.

Göra sig av med Eddie, premiär 28 september. Édouard Louis hyllade debutroman Göra sig kvitt Eddy Bellegueule, om att växa upp i en fabriksort i norra Frankrike, med ständigt närvarande våld, homofobi och rasism, blir monolog.

Gästspel:

Drömmaren, spelas från den 10 oktober.

Svaret, spelas från den 1 november.

Dansfestivalen Dansistan, med föreställningarna Hairy Tales, Juck, Koreografin och Do you feel Lucky? spelas för skolor den 20-24 november. Även Kretsteatern håller flera föreställningar den 14-19 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.