Hundälskare. Dagisägaren Alexis Mammis flankerad av hundarna Levi och Junior. Foto: Sacharias Källdén

Snart öppnar Skarpnäcks nya dagis för fyrbenta

Skarpnäcksborna skriker efter fler ställen där de kan lämna in sina jyckar. I alla fall om man ska tro systrarna Alexis och Katerina, som i december öppnar nytt hunddagis

  • Publicerad 17:00, 21 nov 2019

Häromhelgen hade nyfikna mattar och hussar möjlighet att titta in i de nya lokalerna i Skarpnäcks industriområde, när hunddagiset ordnade öppet hus. En liten men hängiven skara på runt tolv personer hade vägarna förbi.

– Det var några som skrev upp sig direkt ... inte nafsa där!

Alexis Mammis hinner knappt avsluta meningen innan hon måste uppmana busfröna Levi och Junior att sköta sig. Den förstnämnda sötnosen har fått ge namn åt den nya verksamheten, som går under det fyndiga namnet Levi and Furiends.

Levi och Junior är just nu de enda vovvarna på plats. Alexis och hennes syster Katerina Mammis Hashimi tvivlar dock inte på att deras pälsklingar får rikligt med sällskap när hunddagiset väl öppnat. I området finns sedan tidigare Mikaelas Härliga Hundar på Pilottorget och Stjärntassar i Bagis, men enligt Katerina räcker inte dessa hunddagis för att täcka det behov som finns.

– Intresset är jättestort, det är fullt överallt, säger hon.

– Jag talade med en som väntat i två år på en plats åt sin hund, fyller Alexis i.

Nytt och fräscht. De än så länge ganska tomma rummen ska fyllas med både hundar och möbler. Foto: Sacharias Källdén

Hunden bakom namnet. Levi ser fram emot fler vänner. Ur fokus: Junior. Foto: Sacharias Källdén

De visar oss runt i det halvfärdigt inredda hunddagiset som till utformningen påminner lite om ett stall fast renare, ljusare och fräschare. Elva "spiltor" om tio kvadratmeter, där det får plats mellan tre och fem hundar i varje. I nuläget är utrymmena emellertid ganska tomma, bortsett från en och annan Ikeamöbel.

– Det kommer att vara mycket mer tält, bäddar och soffor för att göra det mysigare, säger Alexis som i sammanhanget föredrar ordet "rum" framför "spilta".

Hur som haver. All tid på hunddagiset ska av rimlighetsskäl inte tillbringas inomhus, och stora delar av Alexis och Katerinas arbetsdagar är vikta åt hundpromenader. Lätt ordnat, med tanke på närheten till Nackareservatet.

Om allt går enligt planerna öppnar Levi and Furiends någon gång i december. Alla raser är välkomna så länge de drar jämnt med resten av "pälsskapet". Priset ligger på 3 500–3 900 kronor per månad.

– Valpar är dyrare för de kräver mer koll, säger Alexis.

Kan man aldrig få nog av hundar?

– Nä, det är bara mysigt. Älskar man hundar så klarar man av det, säger Katerina.

Några sekunder senare ligger undertecknad i en hög på golvet, med två pusstokiga kamphundar över sig.