Snart öppnar Söderorts nya jätteskola

Vi fick en rundvisning i den nybyggda Sjövviksskolan, som ska ta in tre gånger så många elever som den gamla.

  • Publicerad 16:06, 5 jul 2019

Projektet har pågått sen 2012. Hösten 2016 började man bygga och i augusti öppnar den nya Sjöviksskolan i Årstaberg för första gången dörrarna för sina elever. Då öppnas först den del av skolan som är till för årskurs F-3. I början av nästa år kommer även delen för årskurs 4-9 öppna.

Utifrån den stora mängd bostadshus som byggs i Årstadal har utbildningsförvaltningen gjort en prognos för de kommande 20-30 åren över hur många skolplatser som behövs i området. Då räckte inte den gamla Sjöviksskolan med sina 300 elevplatser till.

Den nya skolan är byggd för att kunna ta in 1200 elever på en yta av 13000 kvadratmeter. Att bygga skolan, som är en av de största skolorna som SISAB byggt, har kostat 400 miljoner kronor. Den innehåller bland annat en nedsprängd idrottshall som kan skärmas av i tre olika delar så att tre klasser kan ha lektion samtidigt.

På grund av den stora mängden elever har flexibilitet varit viktigt, framförallt att undervisningslokaler ska kunna användas i flera olika syften. En annan viktig prioritet har varit att eleverna ska känna sig trygga i den stora skolan.

– Man ska alltid jobba med det men det blir ännu viktigare när det är en sådan stor skola, säger Anna Areskough, arkitekten bakom skolan.

Nystart. Sjöviksskolan i Årstaberg öppnar till hösten. Foto: Sigrid Malmgren

Med tryggheten i åtanke har man därför satt in små glasgluggar i olika storlekar genomgående i byggnaden som fungerar som titthål.

– Stora glasytor kan vara väldigt störande, men gluggar skapar trygghet så att lärarna kan ha uppsikt utan att det blir störande för elever som har lektion, säger Anna Areskough och fortsätter:

– Det vet man ju själv att det kunde vara läskigt att kliva in i matsalen när man var liten, att man inte visste vilka som var där eller vad som hände. Nu kan man kika lite innan man går in.

För att eleverna ska känna sig trygga har man också jobbat mycket med avgränsningar. Varje årskurs kommer ha sin egen så kallade hemvist. Det lilla i det stora som ska skapa trygghet.

Gluggar. För att skapa trygghet i den stora skolan använder man sig av titthål. Foto: Sigrid Malmgren

Fler lastbilar när Stockholms nya jättehamn öppnar

Nyheter 400 extra lastbilar om dagen När den nya containerhamnen Norvik öppnar i maj kommer tung godstrafik att bli beroende av vägnätet på Södertörn. Det är särskilt Nynäsvägen och väg 225 som kommer belastas.onsdag 26/2 17:51

Två anhållna för fyra skjutningar i södra Stockholm

Nyheter Misstänks för inblandning i dödsskjutning i Kungens kurva Polisen har gripit två personer som misstänks ligga bakom flera skjutningar i södra Stockholm. Däribland dödsskjutningen i Kungens kurva som skedde för en månad sedan.onsdag 26/2 15:12