Kojor i olika storlek och form, rutschkanor och klätterställningar kommer att finnas i Söderorts nya lekpark. Foto: Eva Tonström

Snart öppnar Söderorts nya superlekpark

Den har tagit tre år att bygga och kostat 18 miljoner kronor. Snart öppnar Söderorts nya super-lekpark.

  • Publicerad 11:53, 19 feb 2020

Barnen i Högdalen-Bandhagen kommer att få en av Söderorts i särklass finaste lekpark. Totalt 18 miljoner kronor har lagts ned på att skapa ett helt nytt lekområde precis söder om Bandängens parklek. Bland annat kommer det finnas en liten plan för fotboll och basket, klätterstockar och ställningar, rutschkanor, gungor, stora lekhus i trä och lekskulpturer.     

Arbetet har pågått i tre år och om ett par veckor öppnar den.

– Projektet har vuxit och utvecklats under den här tiden. Det skulle ha varit klart till julen 2019 så det är lite försenat, men nu är vi snart i mål. Förhoppningsvis kan vi öppna vissa delar av parken i mars, säger Pierre Persson, chef för lokal- och stadsmiljö i Enskede-Årsta-Vantör.

Uppstod en situation

Området var tidigare en lekplats av äldre modell med gungor och klätterställning som nu blivit för slitet och gammalt. Det som återstår att göra senare i vår är att plantera buskar och träd och att måla på asfalten, enligt Pierre Persson.

Det mesta har funkat som det ska. Utom vid ett tillfälle i januari då snickarna på platsen började hämta vatten i dunkar från hyreshus i närheten. Då fick stadsdelen ett argt mejl från Familjebostäder, som äger husen.  

– Det var en underentreprenör till vår entreprenör som skulle gjuta betong i lekparken och behövde vatten. Då löste de det så, men det var fel och nu har vår entreprenör pratat om saken med Familjebostäder så det är löst, säger Pierre Persson.  

Den nya superlekparken är bekostad med medel från stadsdelen och bidrag från staten och staden centralt. Tanken är att den ska invigas officiellt någon gång i april.

Det här kommer att finnas

Gungor

Lektorn med stegar

Lektorn med rutschkana

Lekhus

Svampkarusell

Klätterställning

Karusellgunga

Speglar

Bollplan

Balanslek

Klätterstockar

Släntrutsch

Djurspår på asfalt

Lekskulpturer

Visa merVisa mindre