Snart öppnar Stockholms nya kulturcentrum

Det händer saker i gasverksområdet. I augusti finns de första verksamheterna på plats i det som snart ska bli hela Stockholms nya kulturcentrum.

  • Publicerad 09:00, 16 mar 2019

– Jag har varit här i nästan tio år så det är jättekul att det nu börjar bli på riktigt.

Staffan Lorentz på exploateringskontoret ger oss en guidad visning av gasverksområdet i norra Hjorthagen tillsammans med kommunikationsstrategen Martin Ottosson. Som projektchef för Norra Djurgårdsstaden – norra Europas största stadsutvecklingsprojekt – är det förstås tillfredsställande att se hur planerna nu börjar bli verklighet.

Stans mest attraktiva stadsdelscentrum

Gasverksområdet ska omvandlas från stängd industri till öppen stad med fokus på kulturupplevelser. Bland annat utreds gasklocka 2 som plats för en större konsertscen medan det i gasklocka 3 kan bli en öppen skulpturpark.

CA Fastigheter äger närmare 70 000 kvadratmeter i området och har som uttalat mål att det här ska bli "Stockholms mest attraktiva stadsdelscentrum och besöksmål för upplevelser inom handel, kultur och gastronomi”.

Kommunikationsstrateg Martin Ottosson och Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret. Foto: Sacharias Källdén

– Vi vill göra gasverksområdet till en destination för både stockholmare och internationella besökare, säger Anders Nyström, chef inom projektutveckling Stockholm och tillägger att de just nu är i kontakt med potentiella hyresgäster.

– Det vi kommunicerat är Klätterverket, Systembolaget och Spårvägsmuseet, men vi jobbar i nuläget med fem huskroppar som ska fyllas med innehåll. Det blir en kombination av publik verksamhet och kontor. Vi vill att det ska vara levande 24/7 och då ska det till restaurang, kafé och kanske bageri, säger han.

Redan i augusti öppnar Klätterverket, Bobergsskolan och Hjorthagshallen. Ett par månader senare är det Systembolagets tur. Sedan kommer nya verksamheter etableras allteftersom, bland annat öppnar Spårvägsmuseet 2020.

Gasverkets västra del väntas stå helt klar 2022 och tre år senare ska även de östra delarna vara färdiga.

Öppnar i höst

Bobergsskolan

Grundskola med cirka 900 elever. Inledningsvis tar skolan emot elever i årskurs F-6 för att senare kunna ställas om till en F-9-skola. Öppnar i samband med terminsstart hösten 2019. Intill skolan kommer det finnas ett aktivitetstorg med bland annat basketkorgar.

Hjorthagshallen

Ligger intill Bobergsskolan och ska stå klar samtidigt med skolan. Under dagtid kommer hallen att användas för skolidrott och under kvällstid och helger för föreningsverksamhet.

Klätterverket

Stockholms högsta klättervägg, inhyst i det historiska Mätarehuset i Gasverket, öppnar den 24 augusti.

Systembolaget

Öppnar i oktober/november i hus 20, maskinhuset. "Där är det full produktion just nu. Det blir även häftiga kontor ovanpå bolaget. Vi försöker behålla den industriella karaktären och kommer bland annat behålla tegelväggar", säger Anders Nyström, CA Fastigheter.

Intill maskinhuset finns evenemangstorget som ska fungera som en mötesplats mitt i området.

Visa merVisa mindre

Kultur. Gasklocka 2, den stora till vänster i bild, kan utvecklas till konsertlokal med plats för 1 300 åhörare. "Det är brist på konsertlokaler i den storleken i dag och vi tror verkligen att den kan fylla en lucka", säger Staffan Lorentz på exploateringskontoret. Övriga gasklockor ska bland annat fyllas med hotell, kontor och verksamhet med kulturell inriktning. Foto: CA Fastigheter

Bolaget. I maskinhuset är arbetet i full gång inför öppningen i höst. Foto: Sacharias Källdén