Aleksa Lundberg i föreställningen "Flytta på er - jag ska bli fri" som har premiär under Pride. Foto: Mikael Silkeberg

Snart Pride: Aleksa Lundberg ställer sig ensam på scen - igen

"Pjäsen innehåller en duktig portion självförakt" säger Aleksa Lundberg som än en gång ställer sig ensam på scen för att berätta om sin könskorrigering som ung vuxen, men nu med ett vuxnare och mer analytiskt perspektiv.

  • Publicerad 18:33, 21 jul 2016

På scenskolan skrev Aleksa Lundberg föreställningen "Infestus" som den nya pjäsen "Flytta på er - jag ska bli fri" är baserad på, och turnerade med den i åtta år.

– Den handlade om min barndom, tonårstiden och när jag som ung vuxen tog klivet och gjorde en könskorrigering. Men efter några år kände jag att någontin saknades, att jag ville komplettera med ytterligare analyser, säger hon.

Så efter att hon sprungit på regissören Annika Silkeberg på en premiär för tre år sedan satte arbetet igång. Aleksa Lundberg skrev, Annika Silkeberg sammanställde och däremellan bollade de.

– Tillsammans har vi skapat dramatiskt sprängstoff!

Aleksa Lundberg säger att transpersoners historier, erfarenheter och livsvillkor ännu är att betrakta som oberättade och konstaterar att standardutbudet är fattigt på material av, för och med transpersoner.

– Vi ska helst hålla oss undan och om vi envisas med att delta ska vi hålla tyst om "det som gör oss annorlunda". Men jag har varit tyst så att det räcker.

Pjäsen är en monolog på 1,5 timme där Lundberg står ensam på scen hela tiden, även om hon får lite digitalt sällskap av en förinspelad Yvonne Lombard och en animerad figur som heter Mums-Mums. Och:

– Den innehåller också en duktig portion självförakt.

Vem borde se den här föreställningen?

– Alla som tror på mänskliga rättigheter och varje människas lika värde. Det är viktigt. Om det är mina mänskliga rättigheter det tummas på i dag kan det vara dina som ligger pyrt till i morgon.

"Flytta på er - jag ska bli fri" har premiär 28 juli på Kulturhuset.

Aleksa Lundberg

Ålder: 34 år

Yrke: Skådespelare, dramatiker, journalist

Bor: I en Stockholmsförort med min hund Sophia och katt Rasmus

Familj: Jajamensan!

Aktuell: Med föreställningen ”Flytta på er – jag ska bli fri”, urpremiär på Fri Scen/Kilen, Kulturhuset, Stockholm Pride den 28 juli klockan 17. Därpå följer turné till utvalda scener och sammanhang i Sverige, och våren 2017 kommer ett ännu hemligt projekt med konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.

Pride

Stockholm Pride pågår 25-31 juli med temat "Vem bestämmer?" där det diskuteras vem det är som sätter upp ramarna över hur vi förväntas leva våra liv.

Förutom Pride House i Kulturhuset, som öppnar klockan 13 på måndagen, och Pride Park på Östermalms IP, som öppnar onsdag, finns även Pride City där olika aktiviteter runt hela staden tar sin början redan lördagen den 23:e. Paraden tar sin början på Kungsholmstorg och Norr Mälarstrand klockan 13 lördag 30 juli och går 4,3 kilometer genom city mot Östermalms IP.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.