Snart rullar nya t-banetågen på dagtid

Godkända av Transportstyrelsen. Nu väntar nya tester för dagtid på röda linjens nya C30-tåg innan de kan sättas in i trafik. Samtidigt börjar nu även de gamla C20-tågen att byggas om.

  • Publicerad 11:02, 12 sep 2019

För drygt ett år sedan kom den första vagnen av de nya C30-tågen som ska trafikera röda linjen och SL har under en längre tid provkört dessa på nätterna. Så här långt har tre tåg kommit till Stockholm för provkörning.

FILM: Här är de nya tunnelbanevagnarna

Enligt SL har vissa delar modifierats inför leveransen av de serietillverkade vagnarna och de har även nu fått godkännande från Transportstyrelsen.

Och snart kan du börja se de nya vagnarna även på dagtid.

Enligt Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, kommer den första serietillverkade vagnen till Stockholm "inom kort".

– Då inleds skarpa drifttester och då kommer C30 att börja synas i trafik, till en början som extratåg mellan ordinarie avgångar. När vi ser att allt funkar kommer vi även att börja släppa på resenärer, säger han.

FILM: Här körs SL:s nya tunnelbanetåg

Men någon närmare tidsplan än "under hösten" för när de ska sättas in i trafik finns inte i dagsläget.

– Vår hållning har varit, och fortsatt är, att trafiksättningen, introduktionen, sker senare under hösten. Exakt när vågar jag i detta nu inte precisera. Det är ett mycket omfattande och synnerligen komplicerat arbete som behöver få ta den tid det tar, säger Aleksander Krajisnik.

Totalt ska det bli 48 tåg, (96 vagnar) och alla ska vara levererade 2022 enligt SL. Sju vagnar kommer levereras under 2019 och sedan med två vagnar i månaden framåt.

Samtidigt har nu dagens C20-vagnar börjat att byggas om, där det bland annat ska de få live-kameror men även ny inredningslayout med mer plats för barnvagnar och rullstolar samt realtidsskärmar. Exakt när de första ombyggda vagnarna kan rullas ut i trafik är inte spikat.

Nu ska alla tunnelbanevagnar få livekameror

C30. Totalt 96 vagnar som bildar 48 fullängdståg ska vara i trafik när leveransen är klar. Foto: Clarence Frenker