Förberedleser. Ellevio harlagt ut järnplattor över brunnslock bland annat på Gröndalsvägen inför transportens ankomst. Foto: Privat

Snart rullar supertung transport in i Söderort

Hundratals järnplattor har lagts ut på brunnar från Ekensberg till Mälarhöjden för att klara ett 200 ton tungt ekipage. Nästa vecka ska jättetransporten rulla genom Söderort.

  • Publicerad 15:56, 11 sep 2019

I sociala medier har snacket gått om de många stora plattorna som asfalterats fast över brunnar på vägar från Ekensberg till Mälarhöjden. Inga skyltar har avslöjat vad som är på gång, men ryktet har gått i sociala medier att en jättetransport är på väg till Söderort. Det stämmer, svarar Ellevio, som arbetat med förstärkningarna.

– Vi förbereder en transport av transformator som väger 150 ton som ska till Bredäng. Den kommer med båt till Ekensberg, säger projektchefen Claes Forssman på Ellevio.

I lokala facebookgrupper har det spekulerats om vägarbetena har med det planerade bygget av den nya avloppstunneln som ska dras genom Söderort, men det är alltså el-nätet som ska stärkas upp.

Ny stor avloppstunnel dras genom Söderort

Totalt är det tre gamla transformatorer som ska bytas ut. Den första levereras nästa vecka. De två andra kommer senare i vår.

30 meter lång transport

Att ta in så tunga transporter till Stockholm är svårt, enligt Claes Forssman. Lastbilen får inte riva ner ledningar eller förstöra gasledningar och järnvägar. Hela ekipaget väger strax över 200 ton, är 30 meter långt och 4 meter brett.

– Därför tar man det med båt så nära man kan och Ekensberg är den lämpligaste platsen i närområdet. Sen lägger vi till exempel ut plattor på brunnslock som skydd, tar ner en del vägskyltar och spärrar av en del parkeringsplatser för att transporten ska komma fram. Den kommer åka väldigt långsamt och försiktigt fram nattetid, säger Claes Forssman.

Så fort lastbilen har passerat ska Ellevio börja plocka bort järnplattorna och återställa gatorna till det normala.

Planerade rutten

Så här ska transporten köras:

Gröndalsvägen - Fågelsångsvägen- Lövolmsvägen - Blommensbergsvägen - Fågeltorget - Hägerstensvägen - Slättgårdsvägen - Skärholmsvägen – Strömsätravägen.