Snart ska flera poliser börja jobba mer brottsförebyggande i Järfälla. Bilden visar polisens lokaler i Jakobsberg. Foto: Louise Bornhall

Snart ska polisen synas mer i Järfälla

Under de kommande åren ska Järfälla få betydligt fler poliser. Men redan i slutet av januari är planen att polisen ska börja röra sig mer på utsatta platser i kommunen och jobba brottsförebyggande.

  • Publicerad 16:25, 3 jan 2019

I slutet av januari ska motsvarande fyra poliser som tidigare åkt på 112-larm, börja jobba mer brottsförebyggande i Järfälla och Upplands-Bro.

För Järfällas del innebär det att de ska röra sig mer runt framför allt Jakobsberg station och i Viksjö.

– Vid stationsområdet vet vi att det förekommer rikligt med narkotika, både bruk och innehav. I Viksjö är det mycket ungdomar som rör sig, och där finns en vinst i att bygga relationer genom att till exempel besöka skolor, säger Jörgen Karlsson, lokalpolischef i Järfälla och Upplands-Bro.

Den ökade närvaron handlar om att förebygga exempelvis narkotikabrott, skadegörelse, stölder med mera. Men Jörgen Karlsson menar att det inte bara handlar om att minska antalet brott som begås, utan om att öka den upplevda tryggheten.

– I första hand handlar det här om att prioritera åtgärder som förebygger brott och skapar en ökad upplevd trygghet. Förhoppningen är att det ska bli brottsförebyggande ur ett längre perspektiv. Det kommer att göra skillnad.

Nu får Järfällapolisen efterlängtad uppbackning

Fler poliser på gång

Det dröjer dock ett tag till innan det faktiska antalet poliser ökar i Järfälla och Upplands-Bro. Just nu är 15 aspiranter (polisstudenter som går bredvid ordinarie personal, och inte räknas som en ordinarie resurs) på plats i området, och alla som klarar aspiranten kan börja jobba i yttre tjänst om ungefär ett år.

Samtidigt börjar ytterligare tio aspiranter i april, och i augusti blir fem nybakade poliser klara för yttre tjänst.

Eventuellt kan de också rekrytera fler poliser under våren.

– Varje medarbetare som kommer ut i yttre tjänst gör att vi täcker rätt många behovsluckor, säger Jörgen Karlsson.

Järfälla kan få nytt polishus

Stockholm Direkt