Nytt. Snart skeppas Slussens guldbro från Kina. "En milstolpe", säger Eva Rosman på Projekt Slussen. Foto: Stockholms stad

Snart skeppas guldbron till Slussen

Slussens nya guldbro som ska gå mellan Södermalm och Gamla stan är snart redo att skeppas till Sverige – från Kina.

  • Publicerad 13:00, 1 nov 2019

Den nya guldbron som ska binda samman Södermalm med Gamla stan är alldeles snart färdig, och om en månad kommer den att skeppas över till Slussen.

Ett stort steg för Slussen-bygget när den väl invigs, menar Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Projekt Slussen.

– Man kan säga att det här blir en milstolpe i arbetet med Slussen. Vi kommer kunna börja släppa på busstrafiken på Katarinavägen igen när bron är öppen för trafik, och då lättar trafiken på Södermalm och Folkungagatan dit bussarnas körvägar blivit omlagda, säger hon.

Stadsgårdsleden stängs av

Bron, som skeppas från Kina via Suezkanalen, beräknas vara till havs under åtta till tolv veckors tid beroende på väder. Den ska anlända till Slussen någon gång i februari nästa år.

När bron väl kommer till Slussen väntar bland annat arbete med att montera den på brofästen, asfaltering och montering av belysning för att nämna några exempel.

Ska guldbron målas i Kina eller i Sverige?

– Den ska grundmålas i Kina, sedan är det oklart om den får sin slutgiltiga färg där med tanke på luftfuktigheten. Men troligen kommer den få sin grundfärg i Kina och få sin slutgiltiga finish i Sverige, säger Eva Rosman.

I samband med monteringen kommer delar av Stadsgårdsleden att stängas av i två veckor. Bussarna från Nacka påverkas inte, men biltrafiken kommer att ledas om via Folkungagatan.

– Vi har planerat för att kunna stänga av över sportlovet, då det förhoppningsvis inte kör lika många som i vanliga fall, säger Eva Rosman.

Guldbron beräknas kunna invigas söndagen den 23 augusti och öppnas för trafik ett dygn senare.