MILJÖ. Grovavfallshämtningen har inte fungerat som den var tänkt, menar Tomas Öhman, avfallsingenjör. Foto: Daniel Cannervik

Snart slut på gratis grovsophämtning

Kommunen samlar in grovsopor vid tomtgränsen gratis för sista gången. – Det är en omodern, ryggknäckande hantering, säger Tomas Öhman på Ekerö kommun.

  • Publicerad 15:37, 30 aug 2017

Vi ska vara en eko-kommun och då behöver vi sortera bättre.

Grovsopskampanjen, där en sopbil åker runt och samlar in grovsopor hos hushåll runt om på öarna, kommer upphöra efter 2017. I fortsättningen kommer man få åka med sina grovsopor till återvinnningen i Skå eller beställa en hämtning vid tomtgränsen. Vid beställning kostar det 600 kronor för de två första kubikmetrarna, och sedan 300 kronor per kubikmeter utöver det.

– Kampanjen har inte fungerat som det var tänkt. Det har blivit garagerensningar där folk har ställt ut vad som helst, helt osorterat. Sopgubbarna har kommit till en jättehög med tungt bråte som de ska dra och slita i. Det blir en arbetsmiljöfråga, säger Tomas Öhman, avfallsingenjör på Ekerö kommun.

Höjd taxa 2019

Även om slopad gratishämtning innebär minskade kostnader för kommunen så kommer avgiften till hushållen inte sänkas. Taxan kommer lämnas oförändrad nästa år men troligtvis höjas 2019.

– Det finns andra saker som ökar på kostnaderna, så som matavfallsinsamlingen och sortering. Vi måste se till att kostnaderna matchar intäkterna.

LÄS ÄVEN: Berg av grovavfall på sopstationerna

Att det skulle vara miljövänligare att låta en sopbil samla in allt en gång om året, i stället för att varje hushåll ska köra fram och tillbaka till återvinningen i Skå, tror Tomas Öhman inte.

– Om man hyr ett släp och fyller det, så kommer ju det motsvara den mängd du lägger ut för hämtning. Och då blir det bara en tur till Skå. Folk måste inte åka dit fler gånger bara för att det inte är någon grovavfallskampanj.

– Folk i Ekerö har vant sig vid detta och tycker det är skönt att rensa ut all skit en gång om året och att någon tar hand om det. Men vi ska vara en eko-kommun och då behöver vi sortera bättre. Under dessa kampanjer hamnar allt i en sopbil och kläms ihop till oigenkännlighet. Det är väldigt svårt att sortera i efterhand och till syvende och sist blir det bränslefraktion av alltihop. Det går inte i linje med ett modernt samhälle som ska se avfallet som en resurs.

”Det var vidrigt”

– Här håller jag med politiken faktiskt, och tycker vi ska frångå den där omoderna, ryggknäckande hanteringen. Jag har själv vart med och kört grovsopor ute på Adelsö en gång och det var vidrigt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter