Däckbyte. Från 1 december är det vinterdäck som gäller enligt lagboken. Sahu Ruck, med Julian i famnen, har väntat till sista veckan med att byta däck. Foto: Mikael Andersson

Snart slutåkt med sommardäcken

Noga planerat eller ute i sista minuten? Nu börjar det brinna i knutarna för att hinna byta till vinterdäck i tid. Vi tog tempen på några av däckbytarna i Västerort och Järfälla – och listar bästa tipsen för alla sista minuten-bytare.

  • Publicerad 16:29, 27 nov 2018

På en parkering vid Barkarby handelsplats har företaget Däckskiftarna slagit upp ett tält, och där är det drop-in som gäller för de som vill ha hjälp med däckbytet.

Viksjöbon Sahu Ruck är en av de står utanför tältet och får däcken bytta.

– Vi har varit bortresta, men sagt länge att vi ska göra det här, fast sen har det inte blivit av. Vi har väntat tills det blev panik, säger han och ler.

Just den här måndagsförmiddagen är det ingen kö för att kirra biffen, men den 1 december ska vinterdäcken vara på enligt lagboken.

Den största ruschen till däckskiftet skedde för någon månad sedan när det var en tillfällig köldsmocka, och nu i helgen var det också en våg bilister som ville få däcken bytta i Barkarby, berättar platschefen.

– Det har varit ganska milt de senaste veckorna, så det har inte varit något tvång att byta akut.

Planering. "Vi brukar vara ute i god tid, så att man inte blir överraskad", säger Skälbybon Helena Boström. Foto: Mikael Andersson

God tid. Changiz Khatibinaz från Helenelund brukar vara ute i god tid med att byta däck. Foto: Mikael Andersson

Helena Boström från Skälby bytte till vinterdäck för tre veckor sedan, eller snarare var det svärfadern som fixade det hela.

– Det kom en halka i början av november så vi ville vara ute i god tid. Men det brukar vi vara, så att man inte blir överraskad, säger hon.

Changiz Khatibinaz som står och lastar in varor i bilen bytte också till vinterdäck för flera veckor sedan.

– Jag gör alltid det, man vet inte när snön kommer!

Många minns säkert snösmockan som slog till 2016 och skapade kaos på stans bilvägar. Enligt Jesse Jaako, som jobbar på Turebergs gummiverkstad i Spånga, har det gjort att folk numera är ute i bättre tid än förr när det gäller vinterdäcken.

– Ja, vi märker en skillnad. Vi har haft en jämn ström sedan oktober så det är många som har bytt redan. Folk ringer ju nu också men vi tar bara bokningar så det är fullt, säger han.

"Folk avvaktar"

På Mekonomen i Islandstorget tycker man däremot att höstens milda väder har spelat in inför årets däckbytarsäsing.

– Folk avvaktar så länge de kan, tills det blir is och frost på vägarna. Sista veckan börjar folk höra av sig och har ibland svårt att förstå att det är ont om tider, säger Ben Khani som arbetar i verkstaden.

Men, det finns såklart de som lär sig att höra av sig i tid – oavsett väderlek, menar Ben Khani.

– Folk lär sig sina läxor. De som inte fick tid förra säsongen hör av sig innan säsongen börjar, säger han.

Här nere hittar du expertens bästa tips inför däckbytet!

Carl-Erik Stjernvall är teknisk rådgivare på Motormännens riksförbund. Foto: Pressbild/Motormännen

Expertens bästa sista minuten-tips

Carl-Erik Stjernvall är teknisk rådgivare på Motormännens riksförbund. Här ger han sina bästa tips i däckbytartider:

1. Är det lång kö – byt själv istället för att vänta. Då sparar du dessutom några hundralappar. Det kan vara tungt så tänk på säkerheten. På nätet finns instruktionsfilmer på hur du ska gå till väga, till exempel har vi på Motormännen en film på vår Youtube-kanal. En domkraft är bra att ha och vi brukar rekommendera en hjulmutternyckel med lång hävarm, med ett litet fälgkors måste man ta i mycket.

2. Håll koll på lufttrycket. Oavsett om du byter däck själv eller inte. Även om du har automatisk lufttryckskontroll är det bra att hålla koll, särskilt vintertid, då det kan dyka upp situationer när du behöver ha lite extra lufttryck. Till exempel när du ska köra långt med en fullastad bil. I bilens manual eller på en dekal i tanklocket kan du se vilket lufttryck bilen ska ha. Kolla gärna med jämna mellanrum eftersom du också kan upptäcka pyspunka då.

3. Håll koll på däckmönstren. Däcken ska ha minst 3 mm mönster enligt lag men rekommendationen är 4,5-5 mm. Håll koll oavsett om du har däcken i eget förvar eller på däckhotell. De kan ha fått skador, blivit nedslitna eller tappat dubbarna. Däckverkstäderna vill ibland sälja på en däck så av den anledningen är det också bra att ha koll. Däcken kanske inte håller hela säsongen men har du ett par månader kvar kan du vänta och jämföra priser. Det är sällan så akut att du måste byta på en gång.

4. Var inte dumsnål. Den vanligaste frågan vi får är var man hittar billiga och bra däck. Det finns tyvärr inte utan däcken med väldigt lågt pris har inte de egenskaper som behövs i vårt kalla nordiska klimat. Välj ett däck som har presterat bra i test och satsa en rejäl slant när du ändå ska köpa nya däck.

Stockholm Direkt