KAN STANNA. Grabbarna har blivit erbjudna andra Väsbylokaler att ha "Magget" i: "Vi får se, men om vi öppnar blir det helt ny tappning. inte en nattklubb", säger Christian Cederferm. Foto: Anders Ekström

Snart slutfestat på "Magget"

Sedan 1991 har krogen Magasinet funnits vid stationen i Väsby. Men i början på nästa år stänger ”Magget” – och ytterligare en lokal krogepok går i graven.

  • Publicerad 09:00, 23 dec 2018

KÄRNTRUPP. Anders Mattsson (t v) och Christian Cederferm har tillsammans med vaktchefen Hamdo och Emil, i baren, varit med i nästan alla sju åren tillsammans. Foto: Anders Ekström

I november 2011 tog Christian Cederferm och Anders Mattsson över krogen Magasinet vid stationen. Duon hade lång erfarenhet från branschen, men tvekade ändå att ta över den illa beryktade krogen i hjärtat av Väsby.

– Ja, vi var svårflörtade. Jag hade själv varit där flera gånger och kände tveksamhet till att köpa det, säger Christian.

Varför då?

– Det var inte ett tryggt ställe. Man hade hört om en hel del incidenter och ”Maggets” rykte var dåligt. Det var stökigt helt enkelt och det hade jag själv upplevt.

Men grabbarna från Märsta bestämde sig ändå för att satsa på den beryktade krogen.

– Det fanns potential, även om stället inte direkt var i sin ”prime”. Vi brukade skoja att om man kan vända Magasinet till något bra så kan man vända allt. Det är inte helt sant, men det stämde här i alla fall.

Helt nytt koncept

I samband med övertagandet renoverades lokalerna. Tidigare gick stället okej på fredag och lördag, men nu skulle alla dagar bli lönsamma. Ett sportbar-koncept anammades, sortimentet breddades och mycket lokal personal anställdes.

Det viktigaste var dock att få ordning – och förbättra ryktet.

– Vi började med att ställa krav på gästerna att sköta sig och vi la mycket resurser på vakterna. Vi hade fler vakter än vi behövde enligt tillståndet.

Samtidigt påbörjades arbetet med att förbättra imagen.

– Det skulle bli mera trivsamt att vara här. Alla skulle känna sig välkomna. Det började med ett ”hej och välkommen” i dörren och fortsatte sedan i garderoben. Vi var väldigt, väldigt noggranna med hur vi bemötte gästerna, det skulle kännas genuint och kul att vara här.

– Många har dock kvar gamla uppfattningar, men de borde istället gett oss en chans. Magasinet är helt annorlunda idag mot hur det har varit.  

SLUT. Snart ett minne blott. Foto: Anders Ekström

Hårt jobb lönade sig

Efter drygt ett och halvt år av hårt jobb med imagen – började förändringarna ge effekt.

– Det gick rakt uppåt både gällande stämning och omsättning. Det var tufft i början, med många kostnader, men vårt hårda gav lön för mödan, säger Christian som även driver Magasinet i Märsta och O´Learys i Gävle.

Magasinet har öppet alla dagar och givetvis går fredag och lördag bäst. Gissningsvis passerar mellan 600 och 700 personer, i alla åldrar, nattklubben på en helg.

Slut på det roliga

Men snart är det roliga slut. ”Magget” kan komma att rivas för att ge plats åt Väsby Entré som planeras att byggas vid stationsområdet.

– Vi är glada och tacksamma för de drygt sju åren här. Det är klart det är jobbigt men samtidigt har jag familj och det ligger i tiden att sadla om till dagtid. Vi lämnar med flaggan i topp.

Anders håller med:

– Det är blandade känslor. Man kommer att sakna det, framför allt stämningen och alla gästerna. Men samtidigt har många gäster blivit ens vänner.

Nedräkningen till stängningen har börjat och den 12 januari planeras ”la grande finale”.

– Vi ska koka ihop något bra och alla som vill är välkomna. Festen ska både vara på dagen och kvällen och vara en värdig avslutning här, avslutar Christian.  

FUNKAR. Den lilla Mini Coopern, som blivit en symbol för "Magget", går faktiskt fortfarande att köra. Foto: Anders Ekström

Magasinet

Funnits sedan 1991 vid stationen.

Nuvarande ägarna köpte det 2011.

Är en sportbar, lokalkrog, restaurang och nattklubb.

Öppet till 01 på vardagar och 03 på helgen.

Nuvarande ägarna äger även O ‘Learys i Gävle och Magasinet i Märsta.

På fredagar och lördagar är det runt 6-700 personer på besök.

Ett par gånger om året uppträder liveband.

Stänger 12 januari 2019 med en stor brakfest.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Calle Åsell klubblös – utesluter inte Väsbycomeback

Sport VIK-produkt blir free agent Calle Åsell är klubblös efter två år i IK Pantern. Målet med nästa säsong blir att kunna fortsätta leva på hockeyn, men 25-åringen är även öppen för en comeback till moderklubben.torsdag 21/3 13:00