Elbåten Märta Helena som gick förra året mellan Tanto och Årsta Holmar. Foto: Linda Gren

Snart startar båten mot Årsta Holmar

Det blir båt till Årsta Holmar även den här sommaren. Första augusti drar trafiken igång och båten kommer att köra i två månader.

  • Publicerad 16:31, 8 jul 2015

Den som är nyfiken på Årsta Holmar och vill dra ut dit med picknick-korgen kommer att kunna göra det i sommar. Staden började på försök förra året och fortsätter i år, att transportera ut Stockholmare och turister till öarna. Holmarna ligger mitt i Årstaviken och båten avgår från Tanto med start första augusti.

- Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att åka ut och se de här fina öarna. Folk vill ut i naturen, det har vi märkt. Det är högt slitage på våra parker därför känns det bra att göra Årsta Holmar tillgängliga på det här viset, säger Katarina Luhr, (MP), miljöborgarråd i Stockholm.

Gratis turer

Även i år blir det en elbåt för minsta miljöpåverkan, enligt Katarina Luhr, men exakt vilken är inte klart ännu. Anledningen till att de startar så sent med båtturerna är att det är ett rikt fågelliv på ön och de måste anpassa sig efter fåglarnas häckningstider. Öarna ska bli naturreservat, beslut om det väntas i höst.

Turerna ut till Årsta Holmar kommer att vara gratis.

- Det är så kort sträcka och pågår under en så kort period, så vi tycker att alla som vill ska ha möjlighet att ta sig ut utan att det kostar något, säger Katarina Luhr.

Båten kommer att gå onsdag till söndag, klockan 10-18, till och med 27 september. Båten avgår varje hel timme.