”Vi har redan gjort jobbet åt dem. Men när vi överlämnar dem till polisen fallerar det”, säger Andreas Bylger. Foto: Claudio Britos

Snattare går fria – trots Icabutikens filmbevis

Under ett år bestämde sig Sätras Ica-handlare för att polisanmäla alla snatterier som butiken utsattes för. 50 stycken blev det – men bara i tre av fallen dömdes de misstänkta.

  • Publicerad 11:13, 9 apr 2018

SkärholmenDirekt har tidigare skrivit om Ica-handlaren Andreas Bylger i Sätra och hans kamp mot snatterier. Han upplever att snatterierna blivit fler och grövre. Mellan den 19 december 2016 och 31 oktober 2017 gjorde butiken 50 polisanmälningar.

ICA-handlaren: Snattare hotar sig fria

– Vi polisanmäler alltid när det händer. Men vi märkte att det inte hände något när vi gjorde det, förundersökningarna lades alltid ned. Så vi bestämde oss för att ta reda på hur omfattande det var, säger han.

Nu har han tillsammans med Ica-handlarnas förbund sammanställt vad som hände med alla anmälningar.

Hälften läggs ned direkt

Resultatet: I 22 av fallen inleddes ingen förundersökning alls – oftast för att stöldvärdet var för lågt. Av de 27 ärenden där en förundersökning inleddes lades 17 ned innan förundersökningen var avslutad. I fem fall beslutade åklagare att inte väcka åtal efter avslutad förundersökning.

I tre av fallen har gärningspersonerna även dömts för grövre brott och straffas inte för stölden i Ica-butiken.

Bara i tre av fallen har någon dömts för snatterier i Andreas Bylgers butik.

– Vi visste att det var illa. Men inte så här illa, summerar han resultatet.

– Det är riktigt dåligt skött från polisen och åklagare. Och det känns som att de bara skyller på varandra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Butiken har kameraöverarvakning. I de flesta av fallen finns har butikens personal själva gripit snattarna och hållit kvar dem tills polisen kommit till platsen.

– Vi har redan gjort jobbet åt dem. Men när vi överlämnar dem till polisen fallerar det, säger Andreas Bylger.

Oftast så rör det sig om småsaker som stjäls– godis, energidryck, mackor. Genomsnittet av alla stulna varor ligger på 158 kronor. Totalt handlar det om runt
8 400 kronor i de 50 anmälningarna.

– Många småsummor blir ju rätt mycket på flera år. Och det är ju brott, det borde få någon sorts påföljd att stjäla. När det per automatik skrivs av ger det fel signaler, dels för oss som jobbar här som inte kan räkna med samhällets hjälp. Och dels för unga som ostraffat kan fortsätta på en felaktig bana, säger Andreas Bylger.

Vill ha bort gränsen

Trots de dystra siffrorna säger Andreas Bylger att de kommer fortsätta anmäla snatterier ”med en dåres envishet”. Men han hoppas att rapporten kan leda till en förändringar: bland dem att polisen ska få fler resurser för att utreda mängdbrott och att upprepade snatterier ska leda till strängare straff.

– Och riksåklagarens riktlinje om att stölder under 60 kronor ska läggas ned direkt måste absolut bort, säger han.

Riskfritt? Majoriteten av alla snatterier som polisanmäldes i Sätra har lagts ner. Foto: Mostphotos

22 av Ica-handlarens 50 polisanmälningar har lagts ned direkt av polisen. Anledningen är oftast att stöldvärdet är för lågt och inte skulle resultera i en dom om det gick till domstol.

Godis och läsk är några av de vanligaste sakerna som stjäls Andreas Bylgers i Ica-butik i Sätra. Av de 50 polisanmälningar han gjort har 22 lagts ned direkt, utan någon åtgärd från polisens sida.

Ofta ligger beloppet på de stulna varorna under den magiska 60 kronorsgränsen som finns i riksåklagarens riktlinjer, som kan innebära att brottet inte behöver utredas.

Det ska främst gälla i väldigt lindriga fall, menar Peter Lundkvist, vice överåklagare på Utvecklingscentrum Stockholm.

– Det kan handla om att någon tagit ett pyttelitet smörpaket från en restaurang. Då har riksdag och regering gjort bedömningen att rättsväsendets resurser inte ska läggas på den typen av bagatellartade saker. Men om det finns försvårande omständigheter – att personen är dömd för liknande brott tidigare eller kanske har ett brottsverktyg, hamnar man i ett annat läge, säger han.

Men blir det inte konstigt att det i vissa fall går att sno till exempel en läsk utan att det blir någon påföljd?

– I slutändan är det en politisk fråga, det är riksdag och regering som bestämmer vad vi ska koncentrera våra resurser på. Vi kan tyvärr inte utreda och lagföra alla brott, det är därför vi har fått de här verktygen av lagstiftaren.

Jan Olsson, tillförordnad chef vid Nationellt bedrägericenter hos polisen, medger till Expressen att de nerlagda snatteriärendena kan ge helt fel signaler:

– Som du berättar är det här värdelöst. Signalvärdet blir att det är ofarligt att begå brott, säger han till tidningen. 

Anmälningarna minskar

Antalet anmälda stölder i butik har minskar, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

Under 2017 anmäldes totalt 45 600 stölder, en minskning med 28 procent jämfört med 2008.

I cirka 46 procent av fallen har ett brott klarats upp genom att åtal väckts, en misstänkt har erkänt, eller att en person inte åtalas för snatteriet eftersom de till exempel åttalas för flera brott.

Källa: Brå

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.