Annette Haag, Täbys lokalpolisområdeschef Foto: Polisen/Mostphotos

Snatteri och rattfylla ska straffas snabbare i Täby

Det ska gå snabbare att pröva mindre brott i domstol och lokalpolisområdet Täby ska vara med att testa ett snabbare sätt att lagföra brotten. Polisen ska redan på plats kunna ge den misstänkte en tid för förhandling i domstol.

  • Publicerad 14:54, 25 aug 2017

Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) har gett tidigare lagmannen vid Stockholms tingsrätt, Stefan Strömberg, i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder som leder till en snabbare lagföring av brott.

Idag tar det 22 veckor att brott såsom rattfylla, stöld, narkotikabrott och skadegörelse prövas i domstol och målet är att det ska gå så fort som två till tio veckor.

– Det kommer såklart underlätta pappersarbetet och ha ekonomisk betydelse, säger Stefan Strömberg.

Han menar att en viss lagstiftning måste ses över, men den första etappen för att möjliggöra en snabbare lagföring av brott är att polisen redan på plats kan slutföra brottsutredningen och ge den misstänkte en tid för förhandling i domstol.

Testperiod i Täby, Danderyd och Vallentuna

De polisiära förändringarna ska testas ibland annat Täby, Vallentuna, Danderyd, Österåker och Vaxholm med start i oktober/november.

– Varför Täby är ett av de lokalpolisområden som är involverade är för att det finns intresse från deras håll och för att de brott det handlar om finns i dessa områden, säger Stefan Strömberg.

Annette Haag, lokalpolisområdeschef:

– När jag fick höra att två andra områden i Stockholm skulle delta tyckte jag att det vore bra om Täby också gjorde det. Vi har en bra utredningskompetens här, vi kan identifiera problem och vad som fungerar eller inte fungerar.

Hon anser att det är viktigt med utveckling inom verksamheten och ser fördelar med att testa något som kan ligga till grund för en nationell satsning.

– Norrorts åklagarkammare har också ställt sig positiva för att delta i pilotprojektet vilket var en av utgångspunkterna för att vi skulle kunna delta, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm