De som vill studera finsnickeri på gymnasiet får i fortsättningen lämna Stockholm. Foto: Björn Söderbergh

Snickerilinje på S:t Eriks gymnasium läggs ner

För få sökande gör att finsnickeri-linjen på S:t Eriks gymnasium läggs ner. Men Stockholms snickarmästareförening är bestörta över beskedet. "Utan hantverkare fungerar inte samhället", skriver de i ett öppet brev.

  • Publicerad 16:48, 3 apr 2018

Beslutet tas av gymnasiedirektören Jan Holmquist på torsdag 5 april men redan nu kan StockholmDirekt berätta att man kommer att besluta att det inte blir något finsnickeriprogram för eleverna som ska börja gymnasiet till hösten. För få sökande är anledningen, enligt gymnasiechefen Peter Lyth, som kommer att ersätta Jan Holmquist som högsta chef för Stockholms gymnasier i sommar.

– Sju har sökt programmet i första hand och elva totalt. Det bedömer man som för lite, helt enkelt, säger Peter Lyth.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholms snickarmästareförening är bestörta över beskedet och har författat ett öppet brev till skolborgarrådet Olle Burell (S), ett brev som de låtit tidningen ta del av.

"Utan hantverkare fungerar inte samhället. Inga kök platsbyggs av influencers. Inga möbler renoveras av ekonomer och inga teaterkulisser byggs av arbetsförmedlare. Ska vi bygga samhället på vilka gymnasieprogram som är på modet för tillfället kommer Arbetsförmedlingens väntrum snart att fyllas av influencers och youtubers", skriver man bland annat i brevet.

Snickarmästareföreningen menar att det visst finns tillräckligt många sökande, då klasserna tidigare varit blandade med elever vid florist- och textilprogrammet.

– Programmet har funnits länge på skolan och det är en stor och dyr verksamhet att starta upp på nytt om man stänger nu. Staden tycker inte att det finns någon ekonomi i det, men man borde titta större på det. Vi får ett samhälle som saknar snickare i andra änden. Det är en enkel ekvation, säger Gustaf Lüning, ordförande i föreningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Peter Lyth utesluter inte att programmet kommer åter, alternativt slås ihop med ett liknande som finns i Sundbyberg.

– Vi kommer ha med det när vi gör reklam på mässor och liknande. Sen får man se hur många som söker, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fest på Söder ska få fler att odla

Nyheter Här får barnen stoppa fingrarna i jord Det förbereds för en stor odlingsfest i Drakenbergsparken i höst.torsdag 19/7 16:33

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17