Britt-Marie Flink visar hur hög snövall de brukar få upplogat framför sin tomt på Skjulvägen. "Det går inte att ställa ut soptunnan då".

Snö och sopor i dråplig krock i Enskede

Det har uppstått en krock mellan sophämtning och plogning på en gata i Enskede. Lugnt, säger staden, för tunnorna ska ändå inte stå på gatan.

  • Publicerad 16:44, 14 dec 2017

Ett annorlunda problem kan ha uppstått i ett villaområde i Enskede. Gatstädningen krockar nämligen med sophämtningen. Men om det blir ett problem eller inte återstår att se.

Britt-Marie Flink, som bor på Skjulvägen i Enskede Gård, menar att någon har tänkt fel.

– Just nu går det väl an, de sopar bara runt våra soptunnor när de står utställda på vägen, men vad händer när snön kommer på riktigt, när de ska ploga gatan? Det brukar bli en hög snövall framför våra entréer varje år, säger hon.

"Kärlen ska stå på tomterna"

Om soptunnorna står på gatan kan plogbilen inte ploga, menar Britt-Marie Flink. Och skulle det vara så att de hinner få plogat tidigt på morgonen, innan soptömningen, finns ingen plats att ställa ut soptunnan.   

Städningen har varit på fredagar i många år och sedan staden fick en ny entreprenör för sophämtning tidigare i höstas, sker nu även det på fredagar. Tidigare låg soptömningen en annan dag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det här bör inte bli ett problem, menar Ola Eriksson, kommunikatör på stadens trafikkontor, som ansvarar för städning och plogning av gatorna.

– Soptunnorna ska inte stå på gatan, de ska hämtas på tomterna. De som hanterar sophämtningen ska kunna gå upp till 10 meter in på tomterna för att hämta kärlen enligt de uppgifter jag har, säger han.

Tomtägaren måste skotta en gång

Det här stämmer, enligt Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avlopp, som ansvarar för sophämtningen.

– I det fall ett kärl inte har kunnat tömmas på grund av stora mängder snö görs en notering så att sopbilen kan återkomma till adressen. Detta sker normalt dagen därpå. I de fall sophämtningen uteblir ska man alltid anmäla det till vår kundtjänst, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sophämtningen görs numera på ett stort antal gator i samma område samma dag.

– Så oberoende av vilken dag soporna hämtas, kommer någon gata ha städdag samtidigt, menar hon.

Stadens entreprenör Suez AB säger att de hämtar kärlen uppe på tomterna. Men för att det ska kunna ske måste villaägaren skotta upp en gång.

– Fastighetsägarna har ansvaret för att sophämtarna kan ta sig fram för att tömma sopkärlen, säger Alexandra Fleetwood.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Hägersten kan bli av med parkeringsavgifter

Nyheter M-överklagan kan vinna gehör P-avgifterna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kan tas bort. Det står klart efter att Transportstyrelsen väljer att pröva lokalpolitikern Lars Svärds (M) överklagan.torsdag 17/1 16:37