Gymnasieeleverna från Östra Real och Södra Latin håller med om att det finns många fördomar om deras skola, men alla stämmer inte. De är dock eniga – alla i stan har en uppfattning om dem. Foto: Linda Gren

Snobbar möter pk-hipsters – eller?

Alla har en bild av hur två av Stockholms mest eftertraktade gymnasieskolor är och vilka som går där. Vi förde samman sex elever från Södra Latin och Östra Real i ett samtal där flera fördomar kom på skam – och andra bekräftades.

  • Publicerad 11:35, 20 apr 2018

Ett bord i Östra Reals korridor en tisdagseftermiddag. På ena sidan: tre elever från Östra Real på Östermalm. På andra: tre elever från Södra Latin på Södermalm.

Maja Rudin och Sofia Bucht går på Östra Real. De har en helt annan bild av skolan idag än när de sökte den.

– Jag hade fått höra att alla killar skulle sitta på en bänk och betygsätta tjejerna första dagarna, jag var så rädd för det. Men så var det ju inte, säger Sofia.

– Jag var livrädd. Jag bor inte i stan och hade bilden av att det bara var snobbar från Östermalm som gick där. Men sen när jag började insåg jag att det är så blandat, vi har typ två personer från Östermalm i vår klass, fyller Maja i.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sofia Bucht menar att fördomarna ändå är svåra att tvätta bort.

– Min lillasyster ska välja gymnasium nu och trots att jag sagt till henne att Östra är en bra skola tror hon fortfarande att det är snobbigt, säger hon.

Revolutionära hipsters

När Reem Muhallab, Hannah Säfsten och Albin Delibas Heijkenskjöld började på Södra Latin tänkte de att folket skulle vara hipster – en fördom som delvis visade sig stämma.

– Min syrra gick på Rytmus så jag tänkte att Södra skulle vara liknande, men jag tror ändå att det är fler hipsters där än här! säger Hannah.

– Jag tror att folk ser Södra Latinare som revolutionära ligister, säger Albin.

När det gäller elevernas egna fördomar om varandras skolor visar det sig att de tänker mycket på utstrålningen. Thea Plane går i samma klass som Maja och Sofia på Östra, och har bilden av att man måste vara försiktig kring vad man säger på Södra Latin.

– Jag tror man måste tänka mycket på vad man säger, det känns som man går in i en bubbla där.

– Jag tänker svart och svår när jag hör Södra Latin. Att man ska vara djup, poetisk och vänster eftersom det är Söder, säger Maja.

Albin som går på Södra Latin tror att det är svårare att tycka annorlunda på Östra än på Södra.

– Jag tror att det är ett dåligt klimat att kunna vara sig själv i. Om man har ”fel” åsikter på Östra tänker jag att man bara blir tyst och inte vågar säga något.

– Jag tänker att Östra är borgerligt och lite snobbigt. Men jag känner ingen som går där, säger Reem.

Mycket har förändrats över tid

Men stämmer verkligen detta? Nja. Vissa av fördomarna är förlegade stereotyper och har förändrats sedan det fria skolvalet infördes och ungdomar från hela stan fick möjlighet att ansöka till skolorna. Att Östra Real skulle vara ytligt och grabbigt håller inte Östraeleverna med om, och att Södra Latin skulle vara kallt och opersonligt får motstånd av Södraeleverna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Samtidigt etablerar vi ju de här stereotyperna genom att driva mycket om det. Nu på Läroverksfejden har Östra tryckt upp tröjor där det står ”Vi ses på Brillo”, säger Maja.

Vad hade ni för fördomar om varandra inför mötet idag?

– Jag tänkte att ni skulle ha svarta kappor och fingervantar som är avklippta i topparna, säger Thea.

– Jag tänkte att ni skulle ha pälsjackor, säger Albin.

– Och Michael Kors-väskor!, fyller Hannah i.

Ingen av fördomarna stämmer – den här dagen i alla fall. Men när vi väl öppnat den dörren börjar eleverna diskutera hur man använder Instagram och då haglar nidbilderna.

– När jag var och åt lunch med några kompisar hade jag nästan ätit upp. Jag sköt tallriken åt sidan för att ta upp en sak ur väskan. Då utbrister min kompis ”men va, ska du ta en Instagrambild som en Södraelev?”. För de brukar ta bilder när de ätit upp istället för innan de har börjat äta som andra gör, säger Maja som går på Östra.

– Precis, när Södra Latinare tar spegelbilder till Instagram tar de med blixt, eftersom inga andra gör det, fyller Hannah från Södra i.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.