Kvarlämnat. Så här såg det ut i veckan längs gatukanterna på Grev Turegatan och Nybrogatan. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Snöfria vintern ställer till det för stadens gatustädning

Fimpar, hundbajs och plastförpackningar. De senaste månaderna har det varit smutsigare än vanligt i gatukanterna, anser flera Östermalmsbor. Men enligt staden har situationen en naturlig förklaring.

  • Publicerad 11:45, 14 feb 2020

Flera Östermalmsbor har reagerat på att gatorna i stadsdelen är mer skräpiga än vanligt. Det är plastförpackningar, hundbajs, löv och fimpar och främst syns det i gatukanterna.

– Det är helt sjukt, vi bor på Östermalm och ändå får det se ut så här, säger en Östermalmsbo och visar med handen ut mot Nybrogatan, där hon bor.

En annan Östermalmsbo som bor på Grev Turegatan tror att de smutsiga gatorna delvis är ett resultat av rökförbudet som infördes förra sommaren.

– Nu när man inte får röka på uteserveringar ligger det fimpar överallt. Det blir så himla smutsigt. Och det känns som att folk bryr sig så otroligt lite, säger Östermalmsbon.

Inte rustade

Trafikkontorets stadsmiljöavdelning ansvarar för renhållning av gatorna. Varje gata har en servicedag i veckan och vanligtvis städar entreprenören med maskiner. Men på vintern är det i regel manuell städning med sopkvastar som gäller. Detta eftersom maskinerna – vanligtvis – behövs för att bekämpa halka och snö i februari, samt att behovet att städa bort skräp inte brukar vara lika stort.

– I vanliga fall ser inte vintrarna ut så som de gör nu. Maskinerna används till att ploga och sanda såhär års och det finns ett mindre behov av att städa eftersom skräpet ligger gömt under snön. Men nu har vi nästan inte fått någon snö alls. Så behoven är annorlunda än vad de brukar vara, säger Malinda Flodman, presstalesperson på trafikkontoret.

I dagsläget är stadens entreprenör inte rustad för det utökade städbehovet. För att hinna städa överallt behöver de maskinerna, som för tillfället är anpassade för snö och halka. Ett annat problem är att alla platser där skräpet brukar lastas av är upptagna av sand så här års.

Lovar bättring

– När man sopar en längre sträcka blir det snabbt väldigt stora mängder skräp som måste mellanlanda på en plats. Det är ont om sådana platser inne i stan, säger Malinda Flodman.

Trafikkontoret har försökt hitta en lösning tillsammans med sin entreprenör. Nu har man bestämt sig för att ställa om några maskiner till vanlig städning. De ser också över om de kan tillskapa ett nytt skräpupplag vid Kaknästornet samt Hjalmar Söderbergs Väg på Kungsholmen.

– Vi ser inte det här behovet i hela stan men på Kungsholmen och Östermalm kommer vi börja städa med maskiner. Vi hoppas också kunna få till en plats för skräpet så att vi kan sätta igång med städningen de närmaste dagarna.