Bärgningsbilarna räcker inte till. Foto: Baloncici

Snökaoset: Bärgningsbilarna räcker inte till

Snöovädret har orsakat stora problem i trafiken. Polisen rapporterar uppåt 30 trafikolyckor i länet under morgonen. Och bärgningsfirmorna måste prioritera bland larmsamtalen. "Lös problemen på andra sätt", vädjar bärgarna.

  • Publicerad 12:16, 27 feb 2018

– Efter åtta har det bara haglat in trafikolyckor. Vi har mellan 20 till 25 olyckor i hela länet under morgonen, säger Eva Nilsson på polisens regionsledningscentral.

Vid elvatiden var olyckorna uppe i cirka 30 stycken. Vid flera av olyckorna behöver polisen bärgningshjälp. Och nu är det högt tryck på bärgningsfirmorna.

– Det börjar bli kö på bärgningsbilar, de räcker väl inte till till allt en dag som den här, säger Eva Nilsson.

På Stor-Stockholms bärgningstjänst AB har telefonen gått varm under morgonen och samtliga nio bärgningsfordon är ute på jobb. De tar emot samtal från allt ifrån privatpersoner till polisen.

– Det är intensivt, vi har mycket bärgningar idag. Vi har alla våra bilar ute och de åker från jobb till jobb nu. Det är dikeskörningar, startproblem och allt möjligt, men polisjobben har högsta prioritet, säger Anastasia Kassatkina, trafikledare på företaget.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Väglaget gör det svårt också för bärgningsbilarna att komma fram, förklarar hon.

På bärgningsfirman Assistanstjänst i Stockholm AB är det också fullt upp.

– Vi har mycket att göra idag, det ringer hela tiden. Folk ringer om starthjälp för att bilbatterierna frusit och för att få hjälp med bärgningar, säger Thomas, arbetsledare på företaget.

Han kan inte säga hur lång väntetiden är för de som ringer in, men alla företagets fem bilar är ute och kör.

– Det kan självklart ta tid att få hjälp, det har med underlaget att göra, vi måste också köra försiktigt, säger han.

Men väntetiden på bärgningsbilar skulle kunna kortas betydligt, menar han. Många strandade bilister skulle kunna lösa sina problem på andra sätt.

– Många får panik och ringer oss. Sedan lugnar de sig och får hjälp av familj eller nån i kompisgänget och avbokar oss när vi är en kvart bort. Oss ska man ringa när man inte har några alternativ kvar, säger han.

Men hans bästa tips är att den som inte måste ge sig ut på vägarna med bilen helt enkelt låter bli.

– En dag som idag: åk inte ut och åk om du inte måste, man får hålla sig lugn. Och om du måste ut på vägen, se till att ta med dig en varm jacka så att du är förberedd ifall du blir stående.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.