Fia och Henrik Hedman Brisenheim driver företaget Huddinge trädgård och fastighetsservice. Foto: Privat

Snöröjaren Fia har tröttnat på allt gnäll

Så fort snön har fallit kommer klagomålen mot snöröjningen som ett brev på posten. En som tvingas stå ut med gnället är snöröjaren Fia Hedman Brisenheim från Stuvsta: "Jag vet inte vad som händer med folk, de verkar tappa allt".

  • Publicerad 20:52, 4 feb 2019

I början av helgen vräkte snön ner och lade sig som ett tjockt vitt täcke över Huddinge och hela Stockholmsregionen. Det innebar starten på en hektisk jobbhelg för alla snöröjare.

– Det har varit väldigt stressigt, telefonen har ringt nonstop. Och folk förväntar sig att man ska släppa allt och komma på en gång. De tror att de står först i kön, säger Fia Hedman Brisenheim som driver ett företag som sysslar med snöröjning.

Fia jobbar inte med kommunens snöröjning utan tar beställningar av privatpersoner. Men det hindrar inte folk från att klaga över henne när hon är ute och skottar:

"Varför skottar du inte min vall? Varför tänker du inte på de gamla som inte orkar och kan?"

– Jag får ta väldigt mycket klagomål när jag är ute och jobbar. Det är väldigt tråkigt, folk verkar tappa allt, säger hon.

Ett problem är att folk brukar förutsätta att hon jobbar för kommunen.

"Den är värdelös"

Som privatperson kan hon själv bli irriterad på kommunens snöröjning ibland.

– Ska jag vara ärlig tycker jag att den är värdelös. Kommunen har sagt att snöröjningen ska vara klar efter 14 timmar, men det började snöa i fredags och min väg plogades inte förrän i morse.

Enligt Huddinge kommun ska all snöröjning ha varit klar i söndags kväll. Plogbilarna skickades ut i två vändor, först klockan 20 på fredagskvällen med sluttid klockan 10 på lördagen och sedan klockan 07 på söndagen med sluttid klockan 21.

Men samtidigt har 170 felanmälningar gjorts till kommunen under helgen angående snöröjning och ytterligare 80 under måndagen. Eventuella brister följs upp med entreprenörer löpande. "Vi jobbar nu med att hantera alla dessa ärenden", skriver Karin Hagström, chef på natur- och gatudriftsavdelningen, i ett mejl.

Trafiksäkert eller plogat?

Som snöröjare har Fia ändå förståelse för att snöröjningen ibland kan dra ut på tiden.

– Man kan ju inte vara på mer än ett ställe samtidigt. Snön som föll i fredags och lördags var mer än man hade trott. Och vi får faktiskt inte jobba i mer än ett visst antal timmar i sträck, särskilt inte om man kör ett fordon. Vill man ha plogat eller säkra vägar? Vill man verkligen ha någon som suttit och plogat i 18–20 timmar på vägarna?

Hon påpekar också att man som villaägare faktiskt själv ansvarar för att skotta undan vallar som uppstår utanför ens fastighet i och med plogning.

Bästa tipset?

– Var ute i god tid. Ju längre man själv väntar med att skotta desto svårare blir det.