Odengatan Foto: Mimmi Epstein

Snöröjarna uppges fuska systematiskt

Stadens anlitade snöröjare misstänks ha fuskat systematiskt med sin snö- och halkbekämpning, enligt SVT. Nu tillsätter staden en extern granskning.

  • Publicerad 09:24, 19 mar 2019

Staden har sedan tidigare aviserat att man inte varit nöjd med snö- och halkbekämpningen i år och att det skulle leda till antingen vite eller utebliven betalning till entreprenörerna. Då hette det att det slarvats. Men enligt uppgifter till SVT har det handlar om systematiskt fusk för att maximera företagens vinster.

Nu straffar staden dålig snöröjning med böter

Nu tillsätter staden därför en extern granskning av alla kontrakt och avtal på snöröjningen.

– Det är viktigt att vi går till botten med vad som hänt. Stockholmarnas skattepengar ska användas till det de är avsedda för och det är viktigt att snöröjningen och halkbekämpningen fungerar i hela staden, för alla stockholmare, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) i ett uttalande.

Gående ska få bättre snöröjning – nästa år

– Vi visste att det har slarvats med sandningen, men dessa uppgifter indikerar att det skulle ha förekommit systematiskt fusk från entreprenörernas sida vilket är graverande om det skulle visa sig att det stämmer.

Snöentreprenörerna, Svevia, Peab och Tylömark uppger till SVT att snöröjningen fungerat förhållandevis bra och att de har en bra dialog med staden. De senare nekar även till att fusk med snöröjningen skulle vara bra ekonomiskt för företaget.

"Ta tillbaka ansvaret för snöröjningen"

Vänsterpartiet kräver att snöröjningen ska tas tillbaka i kommunal regi, något som föreslagits tidigare.

– Det här visar det alla stockholmare sagt hela vintern, att snöröjningen inte fungerar och att vissa gator och trottoarer lämnats helt utan snöröjning. Hela systemet för snöröjning med en massa privata entreprenörer funkar inte. Stadens styre måste se över möjligheterna att ta tillbaka snöröjningen i kommunal regi eller åtminstone skärpa kontrollerna, säger Rikard Warlenius (V), vice ordförande i Trafiknämnden, i ett pressmeddelande.