Snottystammisen Johan Murén tar över den populära krogen och öppnar i Hornstull, trots allt. Foto: Sacharias Källdén

Snotty öppnar vid Hornstull – trots allt

Mot alla odds – Snotty återuppstår. Och denna gång är det på riktigt.

  • Publicerad 20:00, 8 nov 2018

Turerna har varit många kring den populära krogen på Skånegatan.

Efter långdragna konflikter med hyresvärden stod det i början av året klart att krogen skulle flytta till Cantina Reals gamla lokaler på Bergsundsstrand vid Hornstull. Men när Snotty sedan inte fick serveringstillstånd för den nya krogen tröttnade ägaren Sten Tjäder.

– Jag vill inte fortsätta när det är såhär, sa han till Södermalmsnytt.

Klart: Snotty flyttar INTE till Hornstull

Då tände det till hos Snottystammisen Johan Murén.

– Jag har tänkt länge att jag skulle ge mig in i det här. Men nu ville jag skynda på processen. Så jag skakade liv i vår Facebookgrupp Rädda Snotty och det visade sig att det finns ett stort intresse att få hjälpa till, både praktiskt och ekonomiskt, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Planen var att samla ihop pengar för att snabbt kunna starta ett aktiebolag och ta över driften av Snottys vid Hornstull. Redan efter några dagar hade 25 000 kronor samlats in.

Johan Murén kommer vara ansvarig, men Sten Tjäder kommer finnas kvar i bakgrunden, för att bidra med råd.

Och nu ryker byggdammet i lokalerna vid Bergsundsstrand. I källaren på Cantina Reals gamla lokaler har väggar knackats ner, baren ska flyttas till ena långsidan och en scen ska byggas.

– När man ser det här förstår man att jag inte kan säga precis när vi ska öppna. Det är så mycket som ska göras och så många saker som kan ställa till förseningar. Men vi hoppas på öppning innan sommaren. Det är så exakt som jag vågar vara, säger Johan Murén.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad det kommer bli är däremot inte lika osäkert.

– Det ska bli ett Snotty som det var meningen att Snotty ska vara. Vi ska ha livespelningar, bra mat, kanske små releasefester för litteratur och konst. Det blir ett entusiastdrivet kulturhus, säger han.

Nu väntar Johan Murén på utskänkningstillstånd. Godkänd av hyresvärden är han redan och han hoppas att de problem som kantat gamla Snottys väg ska kunna bidra med lärdomar till nykomlingen.

– Jag har lärt mig att pejla läget i förväg och inte ta saker för givet. Till exempel vill jag bygga upp bra relationer med de som bor i huset redan från början. Det är viktigt att de har förtroende för oss, säger han.

Här öppnar nya STORA Snotty

Kämpigt läge

På Skånegatan har Snotty haft en lång kamp med grannar som klagar på höga ljudnivåer. Deta har lett till att hyresvärden Afa fastigheter har velat vräka Snotty sedan 2015.

Lojala stammisar har även tidigare gett Snotty sitt stöd. Nära 3 600 underskrifter samlades in för att rädda musikbaren när Snotty hotades av stängning.

Efter att ha förlorat pengar i tvisten mot fastighetsägaren valde Snotty lämna Skånegatan. Planen var redan då att en ny och större Snotty skulle öppna i Cantina Reals lokaler, men när serveringstillståndet avslogs lades planerna på is.

Den nya lokalen är i två plan och uppemot 250 kvadrat.

Det dröjer ett tag till allt är klart. Foto: Sacharias Källdén