Piff. Några av de annars metallfärgade papperskorgarna i centrum har fått nya motiv. Foto: Ella Söderberg

Snygga papperskorgar ska göra Vallentuna renare

Har du märkt att papperskorgarna i centrum har blivit piffigare än vanligt? Målade motiv ska få fler att slänga skräp.

  • Publicerad 15:33, 22 mar 2019

På Tuna torg har de annars lite dystra, metallfärgade papperskorgarna nu blivit klädda i färgglada motiv.

– Tanken är att få torget lite mer inbjudande och levande, samtidigt som det ska vara ett trevligt inslag som förhoppningsvis även ska minska nedskräpningen, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef i kommunen.

Det var under torsdagen som några av papperskorgarna började folieras, och tanken är att alla papperskorgar i centrum ska få motiv, förhoppningsvis nästa vecka enligt Johan Carselind.

Ny gul låda ska få Vallentunaborna att fimpa rätt

"Väldigt uppskattat"

För en tid sedan hade gatu- och parkavdelningen även ett projekt för att smycka ut papperskorgarna som fanns i kommunens lekplatser. Det projektet gjordes i samarbete med Kulturskolans bildlever som ritade motiven som skulle vara på papperskorgarna. De motiven finns att se på lekplatserna vid Lagmansvägen, Blekingevägen, Sturevägen och Fritzbergsvägens.

– Där är det roligt då det är barnen som har dekorerat dem, och det blev väldigt uppskattat bland både barn och vuxna, säger Johan Carselind.

Papperskorgarna på Tuna torg är det istället kommunen själva som har fixat i ordning.

Johan Carselind berättar att man inte direkt har haft problem med nedskräpning i centrum, men att det ändå kan ligga lite glasspapper här och var.

Men kan färgglada papperskorgar verkligen få folk att slänga mer skräp?

– Jag tror det, sedan kanske inte alla kommer slänga, men jag tror att fler kommer kasta småsaker i exempelvis blomman, det är jag övertygad om.

Soligt värre. Anne-Louise Vintberger och Anna Maria Crabo solar sig bredvid en solros. Foto: Ella Söderberg

Slänger skräp ändå

Att de är ett trevligt inslag på torget är i alla fall Vallentunaborna Anna Maria Crabo och Anne-Louise Vintberger överens om.

– Jag tycker absolut det är bra, men jag slänger alltid mitt skräp i vanliga fall också, säger Anna Maria Crabo.

Anne-Louise Vintberger håller med:

– Jag tycker det är underbart, man blir glad och det lockar att slänga skräp. Man måste göra något på det här torget, nu är det mest stort och tomt här, säger hon.

Papperskorgarna kommer att sitta uppe under våren och sommaren. Det är ännu inte bestämt om papperskorgar på andra ställen i kommunen också ska smyckas.

Grått. De gråa papperskorgarna ska alla få nya motiv. Foto: Ella Söderberg

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt