Socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) gillar inte Moderaternas förslag om att låta kommunala ordningsvakter flytta på otillåtna boplatser. Foto: Anna Rönnqvist

Socialborgarådet: Vi vill inte ha vakter som rensar bosättningar i våra parker!

Socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) gillar inte Moderaternas förslag om att kommunala ordningsvakter ska kunna avhysa otillåtna bo- och sovplatser i parker och grönområden. – Jag tycker att vi jobbar på bra, säger hon.

  • Publicerad 18:54, 26 aug 2015

I går riktade oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kritik mot den styrande röd-grön-rosa majoriteten och menade att de inte gör tillräckligt för att förhindra att EU-migranter sover på offentliga platser. König Jerlmyr föreslog även att kommunala ordningsvakter ska kunna få avhysa otillåtna bo- och sovplatser i parker och grönområden. Men det förslaget gillar inte socialborgarrådet Ewa Larsson (MP)

– Den röd-grön-rosa majoriteten har inte föreslagit att kommunala ordningsvakter ska jobba mot en specifik grupp. Vi tror inte att det är en bra lösning, säger hon.

Hon håller heller inte med om bilden att staden gör för lite i arbetet med EU-migranterna och hänvisar till deras så kallade 16-punktsprogram där man bland annat vill utöka platserna till härbärgena, förstärka socialjouren och utöka samverkan med andra myndigheter och ideella organisationer.

– Vi har ökat takten i frågan och bland annat har vi fördubblat platserna på härbärgen. Men situationen i till exempel Rumänien måste också ändras - målet är att ingen ska behöva sitta och tigga. Jag tycker vi jobbar på bra, säger Ewa Larsson (MP).

Hon anser att programmet är ett sätt att undvika konflikter likt det som inträffade vid parkleken i Rålambshovsparken.

– Vårt program är en bra början. Där ingår det att staden ska samarbeta med stadsdelarna och även med Polisen. När det gäller det som hänt i Rålambshovsparken har stadsdelen och Polisen haft ett sådant samarbete, säger Ewa Larsson (MP).

LÄS ÄVEN:

Förslag: Låt ordningsvakter flytta olovliga bosättningar