Socialchefen kritiserar SD-budget

Sverigedemokraterna i Håbo har skrivit ett budgetförslag där socialnämndens tilldelning minskas kraftigt. Socialchefen Thomas Brandell är upprörd och menar att SD:s förslag innebär lagbrott.

  • Publicerad 08:09, 1 nov 2018

Jag förstår ju att SD i första hand vill få ut sitt främlingsfientliga budskap.

Thomas Brandell skräder inte orden.

SD:s budgetförslag är omoraliskt, kontraproduktivt och framför allt innebär det att Håbo kommun bryter mot lagar och förordningar om de följer förslaget, anser han.

– Deras förslag bygger på ett orealistiskt resonemang och innehåller olagliga förslag, säger socialchefen.

Olagligt, hur då?

– Bosättningslagen har tydliga regler, dem kan inte vi bryta mot. Och barnkonventionen säger att vi har ett ansvar för att barnperspektivet tas i beaktning, säger Brandell.

Omoraliskt?

– De skriver att invandring ”drabbar” kommunen. Hur tror du det känns att vara till exempel tretton år och få höra att man ”drabbat” kommunen?

Kontraproduktivt?

– Då tänker jag främst på den del där de vill dra in modersmålsundervisningen. All forskning som jag känner till säger att de som får bra modersmålsundervisning lär sig sitt nya språk, det vill säga svenska här, på ett bättre sätt.

Brandell ser SD-förslaget som ett angrepp på socialförvaltningens klienter.

Är du förvånad?

– Inte direkt, inte att förslagen går åt det här hållet, men jag är förvånad över att kommunens tredje största parti med åtta mandat, som också är ett riksdagsparti, inte har koll på lagstiftningen.

Brandell är tjänsteman.

Budgeten har skrivits av Sverigedemokraternas politiker.

Han medger att det är politikerna som fattar beslut om vad tjänstemännen ska göra.

Ändå går du ut så här, varför?

– Det ingår i mitt uppdrag att verkställa de politiska besluten, men mitt uppdrag är också att följa lagstiftningen och det går före, säger Brandell.

Det är inte troligt att SD-budgeten går igenom. Håboalliansen har lagt en egen budget (liksom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet).

Så, Thomas Brandell, vad bråkar du om?

– Jag förstår ju att SD i första hand vill få ut sitt främlingsfientliga budskap och det här sprider ett synsätt runt gruppen nyanlända som är djupt olyckligt.

Michael Rubbestad är Sverigedemokraternas gruppledare i Håbo och nybliven riksdagsman. Han säger:

– Jag förstår att Brandell reagerar, varje förvaltningschef talar för sin sak och så ska det vara. Han är välkommen att kontakta oss om han har åsikter om vårt budgetförslag.

Innebär ert förslag lagbrott?

– Nej, man har prövat det här i andra kommuner och då kommit fram till andra lösningar. Vi kommer aldrig att förorda lagbrott, men om något är helt fel måste man påtala att det inte är en hållbar situation.

Ska de som kommit till Håbo känna att de drabbat kommunen?

– Nej, verkligen inte. De som har kommit hit och bor här ska vi hjälpa. Det kan aldrig vara den personens fel, det är den förda politikens fel. Grunden i vårt förslag är att vi vill skicka en tydlig signal att den massiva invandring vi haft inte håller.

Ur SD:s budgetförslag

Socialchefen är upprörd för att Sverigedemokraterna föreslår att...

... kostnaderna och intäkterna redovisas i ett så kallat mångkulturellt bokslut.

... invandringen minskas till en minimal nivå.

... anslaget till modersmålsverksamheten minskas med 1.250.000. (I förslaget står 1250 miljoner kronor, sannolikt en felskrivning).

... det bostadsbestånd som socialnämnden har tillgång till via det kommunala bostadsbolaget Håbohus uteslutande ska användas till kommunens invånare.

...socialförvaltningens anslag ska minskas med 9 260 000 kronor.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt