Satsar. Vivianne Macdisi och Börje Wennberg, Socialdemokraterna. Foto: Erik Hjärtberg

Socialdemokrater vill ge bonus till trotjänare

Inför en bonus för personal som har arbetat en längre tid inom sjukvården. Det föreslår Socialdemokraterna i regionen. – Det ska löna sig att vara trogen, säger Vivianne Macdisi (S).

  • Publicerad 16:26, 22 aug 2018

Satsningar i stället för skattesänkningar är det budskap som Socialdemokraterna i region Uppsala vill föra ut inför valet. Partiet har presenterat ett antal förslag som kallas för ett personallyft.

Ett av förslagen går ut på att införa en bonus för personal som har jobbat under en längre tid i sjukvården.

– Det är bra för patientsäkerheten med erfarna läkare och sjuksköterskor, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd.

Bonusen kan innebära ekonomisk kompensation, men också längre semester. Exakt hur den ska se ut måste diskuteras med arbetsmarknadens parter.

– Vi ska ha en dialog med de fackliga organisationerna, säger Vivianne Macdisi.

Ett annat förslag som ska förbättra personalsituationen inom sjukvården är att erbjuda sommarjobb i regionen åt samtliga gymnasieelever på vårdprogrammen. Detta är tänkt att locka fler sökande till vårdprogrammen och till att arbeta inom sjukvården.

– Förutom att ungdomarna får en inkomst får de också erfarenhet, säger Vivianne Macdisi.

Övriga förslag inom Socialdemokraternas "personallyft" är bland annat betald vidareutbildning för både sjuksköterskor och undersköterskor samt en handlingsplan för att minska beroendet av hyrpersonal. Vidare ska delade turer inom vården avskaffas.

– Delade turer försämrar både arbetsmiljön och den enskilda individens förmåga att planera, säger Vivianne Macdisi.

Region Uppsala

Förra året slogs landstinget i Uppsala län och regionförbundet ihop till en organisation som utöver sjukvård bland annat ansvarar för kollektivtrafik och kultur.

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46