HÖGBORGEN. Ödehuset vid Fatbursparken blir snart hemvist för nytt hotell och ny restaurang. Foto: Karin Nilsson

Söder får nytt hotell och krog i k-märkt hus

Det pampiga 1800-talshuset vid Medis har ekat tomt under de senaste fyra åren. Men nu ska det fyllas med liv.

  • Publicerad 10:08, 24 aug 2018

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om fyra våningar höga huset med två flyglar vid Fatbursparken, byggnaden Oscar den I:s minne som även kallas ”Stiftelsen". Staden har ägt den maffiga byggnaden sedan 1950, och bland annat hyrt ut den till Trafikverket under bygget av Citybanan – som passerar rakt under huset. Men sedan hösten 2016 står huset tomt.

I september i fjol beslöt staden att byggnaden skulle säljas. Detta efter att ingen av de kommunala verksamheterna velat flytta in i den fallfärdiga kåken. Då värderades byggnaden till 10 miljoner kronor, medan renoveringskostnaderna uppskattades till 40 miljoner kronor.

Nu meddelar att man hittat en köpare, fastighetsbolaget Vasaparken, som kommer att göra om det anrika huset och dess 2400 kvadratmeter till: hotell och krog. Prislapp? 110 miljoner kronor. Jonas Mångs, fastighetskontoret, förklarar den höga summan med att "det är marknaden som sätter värdet".

Fastighetsnämndens ordförande Stefan Hansson (S) är glad över att byggnaden snart kan öppnas upp för stockholmarna och besökare från hela världen.

– Detta blir ett värdefullt tillskott för den växande turistnäringen. Hotellet och restaurangen kommer skapa liv och rörelse och bidra positivt till hela området runt Fatbursparken, säger han i ett pressmeddelande.

Nu säljs ödehuset på Södermalm

Målet för staden har varit att hitta en publik verksamhet som passar lokalerna, som också bidrar till att göra platsen tryggare och mer levande dygnet runt. Ett krav har varit att byggnadens stora kulturhistoriska värde ska bevaras vid en försäljning och att den framtida användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärde.

– Vi är glada att få möjligheten att förvärva denna unika fastighet och ser fram emot att påbörja förvandling till hotell och restaurang, säger Jacob Åhman, ansvarig för Stockholmsregionen hos Vasaparken, i pressmeddelandet.

Planen är att huset ska kunna slå upp portarna under första halvåret 2020.

Supersatsning på Söderhallarna: ✔ Nattklubb ✔ Stadsodling ✔ Live-scen

ANRIK. Såhär såg fasaden mot Björngårdsgatan ut 1870. Foto: Wikimedia/O.A Mankell