Söderbo gör miniserie om skandalaffären Haijby

Söderbon och manusförfattaren Bengt Braskered skapar miniserie om rättsaffären Haijby och förbjuden kärlek.

  • Publicerad 16:35, 26 maj 2020

Han ska bland annat ha tvingats ut ur Sverige till Nazityskland och suttit inspärrad på mentalsjukhus efter skandalrättegången som följde den homosexuella relationen med kung Gustav V.

Men handlade affären mellan restaurangägaren Kurt Haijby och kung Gustav V om något annat än utpressning? Och vad händer egentligen med en människa som måste förminska den man är? Det är frågor som manusförfattaren och skådespelaren Bengt Braskered ställt sig själv i snart 30 år, ända sedan han först fick nys om den mångfacetterade historien från 30-talet.

– Jag har länge varit fascinerad av hela rättegången och affären och tänkt att jag måste göra något av det här. Men det var inte förrän jag började tänka "det kanske handlar om kärlek" som berättelsen började bli logisk, säger Bengt Braskered.

Det som ska bli en SVT-miniserie på fyra delar med Sverrir Gudnason och Staffan Ghöte i huvudrollerna grundar sig i en tid när homosexualitet var olagligt. 1944 slutade homosexualitet ses som ett brott i Sverige och inte förrän 1979 slutade det ses som en sjukdom.

– Jag är gay och född 67. Jag föddes alltså sjuk, det var inte så länge sedan. Många förminskar sig fortfarande på olika sätt. Det handlar inte bara om sexualitet, det kan vara att inte få utöva religion, ha "fel etnicitet", så historien är väldigt aktuell fortfarande, säger Bengt Braskered.

Dokument: Den lesbiska härvan på Östermalm

De penningöverföringar som gick från kungen till Kurt Haijby dömdes som utpressning i rätten 1952. Braskereds version menar att dessa överföringar i själva verket kunde handla om kärleksgåvor, något som enligt hovet och samhällets lagar och normer inte fick förekomma.

– Kungen var inget dumhuvud. Flera hade sagt att "nej du ska inte vara i hans närhet" men gång på gång sågs dem ändå. Det kan ju faktiskt vara så att de älskade varandra, säger han.

"Inte någon ängel"

Kurt Haijby föddes på Södermalm och växte upp med sin far som var fiskehandlare i Gamla stan. Han hamnade tidigt i trubbel och dömdes i ungdomen för bland annat förfalskning och stölder och 1923 dömdes han för grovt vållande av en poliskonstapels död. Senare i livet fanns även anklagelser om pedofili.

– De anklagelserna är med men jag är väldigt noga med att är du inte dömd så är du fri och har du avtjänat ditt straff så måste man kunna gå vidare. Kurt är inte någon ängel utan en rätt jobbig typ och det får han vara i manus också. Men man måste närma sig karaktärerna som ju funnits på riktigt med respekt, säger Bengt Braskered.

Inspelningarna för serien påbörjas i juni och enligt manusförfattaren finns det en plan för att göra den på ett säkert sätt under coronatider.

Sverrir Gudnason spelar Kurt Haijby i ny miniserie skapad av Bengt Braskered. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons/ Privat