Återvinnarna på Götgatan har lockat folk i 20 år. Foto: Ylva Bergman

Söderbutiken som återvinner människor

Uppskattade Återvinnarna på Götgatan har under åren blivit en frizon för ex-missbrukare och långtidsarbetslösa. Med 20 år på nacken har Secondhandbutiken återvunnit allt – kläder, prylar och inte minst människor.

  • Publicerad 19:00, 4 jan 2018

Arbetet här blev en räddning för mig

Sängar, gamla högtalare, konst och balklänningar. Butikens fyra våningar är fulla till bredden med olika föremål. Allt går att återvinna.

– Namnet är fyndigt och det stämmer verkligen, säger Urban Haglund och sköljer ur en kaffekopp i handfatet inne på kontoret. Man kan återvinna saker, man kan återvinna en människa och ja, man blir Åter en vinnare, säger han och nickar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Urban är idag pensionär men är en av dem som arbetat längst i butiken. Han kom till Återvinnarna efter att han avtjänat ett fängelsestraff, vilket flera av återvinnarnas anställda har gjort. Han säger att han då förlorat allt.

– Jag hade fru, villa och barn – sen försvann allt. Folk tror nog inte att det kan hända så sent i livet, jag var 58 år då. Arbetet här blev en räddning för mig, för jag förstod att jag inte skulle kunna gå tillbaka till mitt gamla arbete som sjuksköterska.

Återvinnarna är en ideell förening som vänder sig till förre detta missbrukare och långtidsarbetslösa. Tanken är att få folk tillbaka i arbete och ge dem ett stabilt, drägligt liv.

– Det är alltid individuell anpassning. Vissa lider av psykisk ohälsa och är inte så bra socialt. Då kan de får börja med att svara i telefon till exempel, säger Martin Hjälm som arbetat i butiken i tio år.

Idag arbetar tolv personer åt Återvinnarna. De allra flesta har en deltid och får lönebidrag. Men i butiken finns även praktikanter och volontärer. En av dom är Lena Forsberg som visar runt bland alla kläder på bottenvåningen.

– Den är skitsnygg, säger hon och tittar på kollegan Urban Haglund som nu fått på sig en brunrandig kavaj.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Har man tur kan man hitta riktigt fina saker här, säger Urban och Lena nickar instämmande.

– Det är ett speciellt klientel som arbetar här men jag tycker mycket om dem. Det är ensamt som pensionär och efter att jag började här har jag blivit mycket gladare, säger hon.

Vill få mer stöd

Men att få folk tillbaka till arbetslivet har varit svårt under de åren som butiken funnits. Många av de anställda har stannat i flera år. Martin Hjälm menar att det steget kan var omöjligt för vissa i dagsläget.

– En handfull har hamnat på en yrkesutbildning eller fått ett annat jobb. På andra arbetsplatser känner man av blickarna. Det gör man inte här. Här kommer vi alla från samma bakgrund och det är så mycket lättare.

Han menar även att stödet, från bland annat arbetsförmedlingen, har blivit mindre.

– Stat och kommun har lämnat över ansvaret på oss och vi har inte alla resurser. Man stannar för den fina gemenskapen som finns här, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.