Erfaren. Talal Imam jobbade med integration i Järfälla i 15 år innan han började skriva boken för tre år sedan. Foto: Mikael Andersson

Söderhöjdenbon släpper bok om kulturkrockar

Sedan Talal Imam flyttade till Järfälla har han tagit sig an frågor om hur olika kulturer kan mötas. Nu har hans upplevelser blivit bok – "Resan som ännu inte tagit slut".

  • Publicerad 15:20, 27 mar 2020

Musik och idrott är bland de viktigaste verktygen för att underlätta integration.

Talal Imam har precis varit på sitt stammiskafé i centrala Jakobsberg – Sans Rival – när vi når honom på telefon. Det är dit han gått för att få ro och inspiration för att skriva. Och för att träffa sina vänner. Egentligen skulle vi ha setts där, och därför blir frågan om coronavirusets intrång på vardagen oundviklig även den här gången.

– Jag har några kompisar som jag brukar träffa på Sans Rival nästan varje dag för att diskutera olika frågor. Nu har det minskat med besökare där, väldigt mycket, berättar Talal.

Talal är 71 år fyllda, ”på pappret”, som han själv säger. I hjärtat känner han sig betydligt yngre, berättar han. Och manar till lugn i virustider som dessa.

– Jag försöker att resonera om vad som händer utan panik. Det är jätteviktigt för mig.

Jobbat med integrationsfrågor

Förmågan till lugnt resonemang måste ha varit en dygd för Talal Imam under hans yrkesverksamma liv. Under 15 år har han arbetat med integrationsfrågor i Järfälla kommun. Bland annat på Tallbohovskolan, som länge har haft en hög andel elever födda utanför Sverige.

– Jag har fungerat som en länk mellan föräldrar och skolan. Föräldrar kommer från många olika länder med annorlunda skolsystem. Då är det viktigt att de lär sig hur det svenska skolsystemet ser ut. Mitt arbete har varit att få de olika kulturerna att mötas, berättar Talal.

I arbetet ingick även att arrangera olika aktiviteter för elever, lärare och föräldrar.

– Jag har arrangerat allt från kvällskurser till simkurser för föräldrar till elever på skolan. Jag har även varit rådgivande för myndigheter och skolor när det kommer till mötet med personer från andra kulturella bakgrunder.

Söderhöjdenbo. Talal Imam flyttade till Söderhöjden 1991 och bor kvar sedan dess. Foto: Mikael Andersson

Författare. Talal Imams bok "Resan som ännu inte tagit slut" släpptes förra månaden. Foto: Mikael Andersson

Fokuserat på koder

Nu har hans erfarenheter blivit bok – ”Resan som ännu inte tagit slut”. Boken började ta form strax efter att Talal gått i pension och här har han samlat de personliga lärdomar han dragit från sina arbetslivserfarenheter.

– Jag har fokuserat på sociala och kulturella koder som man inte kan lära sig på universitet.

Ett exempel på en sådan erfarenhet som Talal lyfter fram var när en lärare ringde till honom och sa "Talal. Jag har en elev som inte visar någon respekt för mig".

– Jag åkte och träffade flickan, som var i tioårsåldern men kunde inte förstå vad läraren menade. Då svarade läraren att "hon ser mig inte i ögonen". Jag skrattade till direkt och svarade att i vissa länder är det just så elever visar respekt för en auktoritet – genom att inte titta rakt in i ögonen.

Har hopp om framtiden

Talal ser fortfarande många utmaningar i samhället. Men samtidigt har Talal Imam hopp om framtiden. Störst tilltro lägger han till de aktiviteter som förenar olika kulturer.

– Musik och idrott är bland de viktigaste verktygen för att underlätta integrationen. När man idrottar eller spelar musik glömmer man var man kommer ifrån och bara är i stunden.

Boken finns på både arabiska och svenska och köpa på utvalda bokhandlar, bland annat på Klackenbergs Böcker & Papper i Jakobsbergs centrum och på hans dotter (tillika kända artisten) Silvana Imams kreativa hubb F5mman.

Det här är Talal Imam

Ålder: 71.

Bor: På Söderhöjden.

Gör: Pensionär efter att ha arbetat med integrationsfrågor i Järfälla kommun i 15 år. Har även bakgrund som journalist och jurist.

Aktuell: Debutterar som författare till boken "Resan som ännu inte tagit slut".

Familj: Frun Lilia, 63, döttrarna Sozana, 38 och Silvana, 33, samt ett barnbarn.

Mer om boken

✓ "Resan som ännu inte tagit slut" släpptes för ungefär en månad sedan.

✓ Boken är cirka 80 sidor lång och finns på både arabiska och svenska.

✓ Handlar om de erfarenheter och lärdomar som Talal Imam dragit sedan han flyttade till Söderhöjden 1991 och började jobba med integrationsfrågor.

✓ Den fokuserar mycket på sociala och kulturella koder som gör att människor kan missförstå varandra

✓ Finns att köpa på olika bokhandlar, bland annat på Klackenbergs Böcker & Papper i Jakobsbergs centrum och på kreativa hubben F5emman i en av hötorgsskraporna.

Stockholm Direkt