Huset på höjden invigdes 10 oktober förra året. Nu anordnar de kulturdag med öppet hus. Foto: Mikael Andersson

Söderhöjdens kulturnav bjuder in till öppet hus

Huset på höjden inleder kommunens kulturmånad med öppet hus. Under fyra timmar bjuds intresserade in att dansa, se på film, lyssna på föredrag och kika lite på lokalerna.

  • Publicerad 11:28, 24 sep 2019

Ett år efter invigningen är det dags för Huset på höjdens största evenemang hittills: Kultur på höjden. Den 5 oktober slår de upp portarna i fyra timmar och bjuder in alla i Järfälla att prova på en liten del av deras kulturutbud. Och planen är att evenemanget ska återkomma varje år.

– Ja, jag hoppas det! Det kanske kan bli en tradition, säger Lisa Dalin på Järfälla kultur.

Evenemanget är en del i Järfälla kommuns årliga kulturmånad som sker under oktober. Under dagen står biovisningar för både barn och vuxna, barnteater samt en danslektion på programmet. Alla aktiviteter har fri entré, men till barnteatern behöver man hämta ut sina kostnadsfriabiljetter i förväg. 

Både barn och vuxna

– Vi hoppas att alla åldrar av Järfällabor ska komma. Evenemanget är ju för alla och främst vill vi att Järfällaborna ska få större vetskap om Huset på höjden och den kulturen som finns, säger Lisa Dalin. 

Huset invigdes i oktober förra året, men då var lokalen långt ifrån klar. Nu har det utvecklats. Tack vare samarbeten med en rad olika organisationer kan man nu i lokalen ägna sig åt allt från att skapa musik eller film, till att få läxhjälp och svenskundervisning. De sistnämnda arrangeras varje vecka av Röda korset respektive Medborgarskolan. Dessutom har hembygdsmuseet flyttat in. Under kulturdagen bygger de upp en nostalgihörna där man kan lära sig mer om Järfällas moderna historia. 

– Museet ska vara levande och objekten här byts ut undan för undan. Vi har samlat in Järfällaspel samt samlartallrikar och dukar med Järfällamotiv. Som gammal järfällabo så tycker jag att det är kul med nostalgigrejer. Ju fler personer man frågar, desto mer grejer finns det, säger Lisa Dalin.

Fakta: Kultur på Höjden

När: Lördag 5 oktober klockan 12–16

Var: Huset på höjden, Söderhöjden, Engelbrektsvägen 47 i Jakobsberg.

Kostnad: Fri entré. Men det är begränsat med platser på filmvisningarna, så kom i god tid. Barnteatern behöver du hämta ut gratisbiljetter till i förväg, de finns i Huset på höjden samt Jakobsbergs bibliotek från den 28 september.

Program: Programmet hittar du på Järfälla kommuns hemsida.

Stockholm Direkt