Söderhöjden. Arineh Karimi har bott utomlands två gånger, men har båda gångerna flyttat tillbaka till Söderhöjden igen, där hon är uppväxt. Foto: Mikael Andersson

Söderhöjdens nya musikhopp: "Vill vara en röst för tjejer från orten"

Sedan fem års ålder har Arineh Karimi från Söderhöjden sjungit. Nu spelar hon in låtar i Nox studios i hemkvarteren och satsar på musiken på heltid.

  • Publicerad 16:48, 19 jun 2018

Hela min barndom fann jag tröst i musiken, den har varit som en antidepressiv medicin.

Arineh tillbringar mycket tid i Nox Studios på Söderhöjden där hon spelar in sin musik. Foto: Mikael Andersson

"När jag var fem år hamnade min pappa i fängelse i Kina, på falska grunder. Vi sågs bara två gånger på sju år. Första gången vi pratade i telefon under den tiden fick jag inte ur mig ett ord, jag bara grät. Men hela min barndom fann jag tröst i musiken, den har varit som en antidepressiv medicin.

Min syrra var basketspelare, så mamma försökte få mig att börja på någon sport, typ tennis. Men hon märkte ganska snabbt att jag inte va som min syster, det var bara musiken som gällde för mig! I mellanstadiet började jag i musikklass i Tallbohovskolan, och gick hos en sångpedagog. I gymnasiet hade jag en del kontakt med folk som gör musik, och i trean kom jag till topp 20 i Idol, innan jag åkte ut. Jag fick bekräftat att det inte var den vägen jag skulle gå, jag är inte den som kan underhålla i tv.

"Inga problem att bli kallad diva"

"Efter gymnasiet bodde jag på Cypern ett år och jobbade, men när jag kom hem igen hörde rapparen ALX av sig, som jag började jobba med. Jag halkade in på Nox studios, som då låg i Veddesta, av en slump. Det var också hos dem jag spelade in min första låt i studio för tio år sen när jag vann en musiktävling. Så det känns roligt! Och skönt, för jag behöver knappt lämna Söderhöjden nu när de flyttat hit, haha.

Det var först förra året som jag verkligen fick ett kreativt självförtroende. Det tog lång tid för mig att komma ur mitt skal. Musikbranschen är mansdominerad, man är i studion med bara män nästan hela tiden. Som 20-årig tjej och sångerska är det svårt att bli lyssnad på, jag har blivit kallad petig och diva. Men jag har lärt mig hur man ska ta plats i en produktion och har inga problem med att bli kallad diva. Som Beyoncé sjunger, 'Diva is the female version of a hustler!'.

Jag vill främst vara en röst för kvinnor, och unga tjejer från orten. En röst som motiverar en och får en att jaga det man vill. Låtarna skriver jag på svenska, och det finns många bra svenska låtar. Men jag saknar artister, där mycket handlar om bra framföranden. Jag vill pusha mig till att fylla den platsen."

Det här är Arineh

Namn: Arineh Karimi

Ålder: 20

Bor: Född och uppvuxen på Söderhöjden i Jakobsberg, där hon fortfarande bor.

Gör: Artist som driver eget företag. Den 22 juni släpper hon låten '18 Bonnie & Clyde, som är inspelad i Nox Studios på Söderhöjden.

Stockholm Direkt