Nytt sommarhäng. I Årstaviken ska en ny ponton med servering byggas. Foto: Sacharias Källdén

Södermalm får ny flytande sommarkrog

I sommar får Årstaviken en ny flytande restaurang. Ett fik längs det populära promenadstråket får öppna krog ute på vattnet.

  • Publicerad 11:36, 27 nov 2017

Det är ägarna till kaféhusvagnen Caminito som får rätt att under sommaren ha en guppande servering ute i vattnet nedanför Södersjukhuset.

Från bryggan vid grusplanen, där husvagnen brukar stå, ska en landgång byggas ut till en liten sommarrestaurang som ska drivas av fikets ägare Oscar Chamorro och Malin Wetterqvist.

– Förhoppningen är att vi ska vara klara till sommaren och att det blir en restaurang där du kan käka mat och mysa ute på vattnet. Vi vill att det ska bli samma sköna stämning som på kaféet, säger Malin Wetterqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ute på pontonen planeras ett kök, en bardisk och runt 12 bord med sittplatser.

"Bra plats att umgås på"

Skönhetsrådet, som inte tycker att fik och krogar ska få använda vattenrummet, och Södermalms stadsdelsförvaltning, som vill bevara “de orörda naturstränderna”, är emot den flytande krogen.

Men stadsbyggnadskontoret och politikerna i stadsbyggnadsnämnden stöttar pontonen som anses vara väl utformad, ha stort allmänt intresse och stor betydelse för stadsbilden.

– Det är en sträcka där det inte finns så mycket annat än husvagnen på land idag men som vi ser som en bra plats att träffas och umgås på, säger Cecilia Obermüller (MP), i stadsbyggnadsnämnden.

Än så länge är det bara Loopen vid Tantolunden som har en flytande uteservering i Årstaviken, men flera krögare har haft drömmar om att få ha liknande kroghäng.

Flera krögare vill ut på vattnet

Debaser Strand har ansökt om att få bygga en ponton med en bar i Hornstull och föreningen Glad stad, som bland annat har Hornstulls marknad, har gjort flera försök att få tillstånd för krogliv på vattnet, både i Hornstull och nedanför Södersjukhuset. Men inga planer har blivit verklighet.

Caminitos vattennära restaurang bedöms därför av stadsbyggnadskontoret kunna få en prejudicerande effekt på området eftersom det idag inte finns några andra pontonserveringar här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men fallet ska inte ses som grönt ljus för alla krögare som vill ut på vattnet, säger Cecilia Obermüller (MP).

– Nej, det är inte meningen. Man måste även titta på sjöfartens intressen, att serveringarna inte ligger i vägen till exempel. Varje fall är unikt och varje ansökan ska behandlas för sig själv, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.