Philipp Olsmeyer funderar på om odling på spåret vid Skanstull ska flytta. Foto: Linda Gren

Södermalms populära odling vandaliserad igen

Stadsodlarna på spåret har fått nog av vandalisering och nedskräpning. Nu kan den populära odlingen flytta från Skanstull.

  • Publicerad 11:06, 13 mar 2017

Det är snart fem år sen lastpallarna sattes ut på spåret nedanför kolonilotterna i Skanstull och Trädgård på spåret startades.

På det tidigare övergivna spårområdet har förskoleungar, stjärnkockar och odlingsentusiaster sått och skördat ihop, föreningen har drivit ett kafé och området har fått ett nytt liv.

LÄS MER: Gammalt tågspår blir "Lilla Berlin"

Men frågan är om det blir någon vårsådd här i år.

Odlingsföreningen har gång på gång drabbats av skadegörelse och förstörelse – och tappat sugen.

– Mycket tid går åt till att samla skräp, att återställa, laga och polisanmäla skador. Det gör det svårt för oss att utvecklas och ha roligt här, säger Philipp Olsmeyer, som var med och startade odlingsföreningen.

Beslut på onsdag

Nu på onsdag ska föreningen ha årsmöte och ta ett beslut om framtiden. Något måste hända, det är alla överens om.

– Vi ska diskutera om det här är en lämplig plats att vara på eller om vi ska flytta. Platsen är fortfarande väldigt otillgänglig och mörk. Ingen går eller är där och det är alltid en stor risk att det händer något. Om det inte blir bättre kommer vi inte stanna kvar, säger Philipp Olsmeyer.

"Inte mycket hjälp av staden"

Föreningen har kontaktat staden i hopp om att man ska kunna få mer stöd, till exempel med sophantering och bättre el- och vattenanslutningar.

Trädgård på spåret betalar idag 12 000 kronor om året i hyra till staden för att ha odlingen, en hyra som föreningen hoppas slippa.

– Staden säger ofta att vi är så viktiga för området och att de är så glada för vårt projekt. Å andra sidan får vi inte mycket hjälp. Folk börjar bli trötta på det här. Vi vill gå framåt, inte alltid ha en provisorisk situation, säger Philipp Olsmeyer.

Stockholmdirekt har sökt ansvarig på exploateringskontoret för en kommentar.

LÄS ÄVEN: På Spåret – trädgårdssuccén växer i Skanstull