BÄST. Alexander Pelli från Bageri Petrus på Södermalm är Sveriges bästa bagare i år. Foto: Håkan Ivarsson

Södermalmsbagare bäst i Sverige

Nu har tävlingen Årets Bagare 2019 avgjorts. Högst upp på prispallen tronar en bagare som till vardags knådar sin deg på ett Södermalmsbageri.

  • Publicerad 13:34, 15 mar 2019

Tävlingen Årets Bagare är Sveriges största professionella tävling inom bageri. När tre intensiva tävlingsdagar i Göteborg nu avjgjorts, står det klart att Alexander Pelli från Bageri Petrus på Swedenborgsgatan är bäst i Sverige.

Södermalmsbagare kan bli bäst i Sverige

Han kammade inte bara hem titeln Årets Bagare 2019, utan även Svensk Mästare för professionella bagare.

– Allt kändes väldigt bra, jag har inte hunnit ta in att jag vunnit än. Jag älskar bageri och drivs av det visuella i mitt arbete, det är roligt och man kan inspireras av allt från kockar till konst. Och det gör mig glad att juryn såg allt det som jag ville åstadkomma. Jag vill väcka känslor med mina bakverk, säger Alexander i ett pressmeddelande.

"Ett steg över toppklass"

Juryns motivering lyder: ”Med en innovativ inställning till bagaryrket skapar årets vinnare en ny dimension, en fusion mellan bageri och konst där bullen blir till en dessert och de djupa och balanserade smakerna leker sin väg till juryns hjärtan. Vinnaren har kanaliserat sin höga energi till ett fokuserat arbete under hela tävlingen och samtidigt utnyttjat tiden till att låta smakerna i brödet utvecklas. Med sin hantverksskicklighet och exceptionella känsla för smak har vinnaren i Årets Bagare 2019 tagit tävlingen till ett steg över toppklass.”

Mest stolt över croissanterna

Alexander bakade bland annat bullar skapade av kavlad deg och fyllda med bergamottkräm samt toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. Stoltast var Alexander över sina klassiska croissanter och innovativa bullar, enligt pressmeddelandet.

RESULTAT ÅRETS BAGARE 2019

Första plats: Alexander Pelli, jobbar på Bageri Petrus i Stockholm

Andra plats: Paul Florian Ficard, jobbar på Björns Konditori Vellinge

Tredje plats: Montadar Kanbar, jobbar på Bullar & Bröd i Stockholm

Glad segrare. Foto: Håkan Ivarsson