BORT! Den permanenta balkongbelysningen i stan måste bort, tycker en Söderbo. Foto: Mostphotos

Södermalmsbo: "Förbjud balkongbelysning i stan"

Stockholmarna som pryder sina balkonger med belysning året runt blir allt fler ​– ett problem som måste stävjas. Det menar en Södermalmsbo, som nu kräver att staden upprättar ett särskilt tillstånd för att få sätta upp dygnet-runt-lampor på balkongen.

  • Publicerad 11:02, 19 dec 2018

Det är i en skrivelse till stadsdelen som en Södermalmsbo kräver att ett särskilt tillstånd för att få ha lampor som lyser dygnet runt på balkongen året om ska inrättas. Detta då balkongbelysningen blir allt mer populär, inte bara i juletid, vilket stör lägenheterna mitt emot som inte kan värja sig mot det ständigt starka ljuset – "balkongen blir en scen!" menar Söderbon.

Grannar på Söder klagar på gråtande barn

I dagsläget finns tydliga riktlinjer och ansökningar om tillstånd när det gäller allt från att glasa in balkongen till hanteringen av störande ljud.

"Det går därför inte för vanliga stockholmare att förstå varför staden inte tar tag i detta växande belysningsproblem" skriver personen, som menar att det är beslutsfattarnas ansvar att reda ut problemet: "Att grannar blir fiender är inte en bra lösning".

Så mycket julkaos får du ha på din balkong

Personen kräver nu att staden inför tydliga riktlinjer i frågan samt att invånarna måste ansöka om tillstånd för permanent balkongbelysning. Tillståndet ska inte ges i de fall där husen står tätt, och belysningen bör dessutom enbart få placeras under själva balkongräcket.

Miljöförvaltningen har i sitt svar skrivit att man inte kan utreda saken vidare då det rör sig om privata balkonger: "Det du kan göra för att minska störningen är att sätta upp persienner eller gardiner för att hindra att lamporna lyser in i din bostad".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android