I VÄGEN. Växande träd som skymmer utsikten har blivit en rejäl nagel i ögat för några boende i Södermalms stadsdel. Foto: Mostphotos

Södermalmsbo ville ha bättre utsikt – kapade träd

Ett grannskap på Södermalm som förlorat sin sjöutsikt i takt med växande träd, har börjat ta saken i egna händer, uppger polisen. Under förmiddagen haffades en man som kapade av "en liten kvist bara" –  på fyra meter.

  • Publicerad 16:17, 10 okt 2018

Det var under onsdagsmorgonen som en granne ringde polisen och upplyste dem om att en man tagit sig upp i det tio meter höga trädet utanför. Mannen höll på att kapa av toppen av trädet, "en liten kvist bara", enligt egen utsago. Kvisten visade sig dock vara 3-4 meter lång.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När polisen anlände till platsen kom mannen, som slängt trädtoppen i en container, ut för att förklara läget. Han menade att de boende i området i flera år varit på stadsdelen rörande det här problemet.

– Han uppgav att han köpt sin lägenhet med sjöutsikt och att det sedan visat sig bli något helt annat. Han sa att han var medveten om att det är fel och var beredd på att ta sitt straff, men att det den här gången var "hans tur" att ta saken i egna händer, säger Gunnar Ricknell, yttre befäl på Södermalmspolisen.

Detta är något som grannarna satt i system alltså?

– Så uppfattade jag det. Han menade att staden bara kapar träden nedtill, och att flera av de boende här i flera år fått staden att försöka lyssna på dem.

REPORTAGE: Håller Hammarby Sjöstad på att förfalla?

Brottet rubriceras som skadegörelse och leder till ett bötesstraff som baseras på inkomst. Om staden sedan kräver skadestånd för att trädet skadas och ett nytt måste sättas dit, kan kostnaden skena iväg, menar Gunnar Ricknell.

Enligt honom är det väldigt ovanligt med den där typen av incidenter i innerstan. Han vill inte precisera närmare var på Södermalm som händelsen inträffade.

Rör det sig om Hammarby sjöstad?

– Kanske, säger Gunnar Ricknell och skrattar.

– Jag kan säga att det i vart fall är en lägenhet med kajutsikt som ligger nära en park.