Södermalmspolisen fortsätter med elpistoler

För två år sedan blev poliskåren på Södermalm först ut i landet med att få använda elpistol som nytt tjänstevapen. Nu förlängs pilotprojektet.

  • Publicerad 15:34, 13 jan 2020

Det var inför januari 2018 som 136 poliser på Söder utbildades i hur de skulle hantera en elpistol. Detta då kåren blev en av landets pilotgrupper som under två år skulle använda det nya tjänstevapnet. När januari nu lider mot sitt slut är prövotiden över.

Men Södermalmspolisen kommer att få fortsätta använda sina elpistoler. Detta tills utvärderingen som ska avgöra huruvida vapnet ska skrotas – eller börja användas av poliser i hela Sverige – är klar.

– Vi är jättepositiva till beslutet. Nu slipper vi börja om från början om utvärderingen leder till fortsatt användning, säger Krister Drakeklint, Södermalmspolisen.

Enligt honom har elpistolen varit mycket effektiv, framförallt i avskräckande syfte.

– Vi upplever att stökiga personer lugnar sig ganska omgående när de får syn på elpistolen. Den gör stor skillnad utan ens behöva användas.

Så många har skjutits med elpistol på Söder

Krister Drakeklint berättar om ett tillfälle där två poliser bar olika vapen, den ena ett skjutvapen och den andra en elpistol.

–  Polisen med vanlig pistol berättade att han var en tiondels sekund från att avfyra innan polisen med elpistol tryckte till. I den situationen undveks troligtvis ett dödsfall. Det är alltid svårt att veta men jag tror att vi räddat åtminstone två liv tack vare elpistolerna.

Den nationella utvärderingen kring elpistolerna ska vara klar sista maj. Besked om huruvida vapnet ska användas av all polis i yttre tjänst i Sverige eller ej, väntas efter sommaren.

Positiv. Polis Krister Drakeklint är glad över att Södermalmspolisen får fortsätta med elpistoler. Foto: Erik Simander

VAPNET. Två strömförande pilar med krokar skjuts iväg för att haka sig fast i skinnet. Foto: Erik Simander

El och konfetti – så funkar vapnet

Under det första året användes elpistolerna fullt ut, alltså avlossades så att pilar skjutits ut och hakat fast i en person som då fått en elstöt, 23 gånger på Södermalm. I mildare form, genom att den hålls direkt mot kroppen, användes den cirka 15-20 gånger. Statistik för år två finns ännu inte.

Vapnet skjuter ut två sladdar med pilar som är kopplade till vapnets batteri. När pilarna fastnar på den skjutne överförs ström som går in i kroppen.

Tillsammans med pilarna skjuts även pastellfärgad konfetti ut som säkerhetsåtgärd, för att polisen inte ska kunna hävda att de inte använt vapnet.

Elchocken är smärtsam och ger ett krampliknande tillstånd som gör att den träffade faller ihop. För att slå ut benens muskler siktar man neråt på kroppen.

Vapnet ska inte riktas mot ansiktet, en träff i ögonen kan göra personen blind.

Visa merVisa mindre