FARHÅGOR. Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, är oroad inför sommaren. Foto: Södermalmspolisen/Andreas Enbuske

Södermalmspolisen oroad inför sommaren

Om en månad stängs hela arrestavdelningen och dygnet runt-bemanningen i polishuset på Södermalm. Det kan få konsekvenser för det vanliga arbetet, befarar Södermalmspolisen.

  • Publicerad 11:46, 17 maj 2018

Det är Christian Agdur, polismästare för Stockholm City, som beslutat om den nya modellen. Mellan 25 juni och 24 augusti ska hela arrestavdelningen på Södermalm, med totalt 30 arrestutrymmen, stänga. Istället ska alla som frihetsberövas föras till Kronobergshäktet på Norrmalm. Det betyder också att den dygnet runt-bemannade receptionen på Södermalm med tillhörande personal kommer att flyttas, eftersom den är kopplad till arrestverksamheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Syftet är att få bättre flöde när alla resurser koncentreras till en plats, enligt Christian Agdur. Han införde modellen när han jobbade för Södertörnspolisen, där de två arrestavdelningarna i Handen och Flemingsberg slogs samman till en.

– Vi fick snabbare utredningar och kunde dessutom omdisponera personal som tidigare jobbat med arresten till annan viktig verksamhet, vilket gjorde att vi sparade 15 miljoner.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, är dock oroad för vad åtgärden kan innebära.

– Det finns stora farhågor bland oss i personalen. Det kommer ta mer tid av oss eftersom det är längre att åka, det kommer sannolikt också ta längre tid väl på plats när alla ska samlas på samma ställe. Risken är att det blir kö.

Här testar polisen nya elpistolen – på vår reporter

Att utredarna måste resa iväg istället för att gå ned för trapporna för förhör är också en tidsödande faktor, enligt Anders Lindberg. Men huruvida det här kommer innebära mindre polisnärvaro på Söders gator, är ännu svårt att sia om, menar han.

– Men det är klart att det försvinner många resurstimmar från oss, när varje person som tas omhand tar minst tjugo minuter extra på grund av transport. Jag kan tycka att det är lite konstigt att göra det här testet under sommaren när det är mindre personal i tjänst med väldigt hög arbetsbelastning.

Vill göra lösningen permanent

Tanken är att modellen ska prövas under sommarmånaderna, men ambitionen på sikt är att göra lösningen permanent. Men för att det ska vara möjligt krävs större åtgärder, enligt Christian Agdur. Tvärtom mot vad Södermalmspolisen säger, menar han att sommaren är en exemplarisk testperiod eftersom det då generellt sätt "är lugnare". Men på Kronobergshäktet finns bara 32 arrester, vilket förmodligen inte skulle räcka till under en längre period.

– Då skulle vi behöva bygga fler utrymmen och få till bättre logistik i garaget. Men om några år kanske vi är där.

Polisen kontrar efter nattklubbarnas kritik

Han ser inte det längre avståndet för Södermalmspolisen som ett bekymmer värt att nämna, men medger att det skulle kunna bli köbildning vid tillfällen då många ska föras in samtidigt. Men då finns också möjligheten att akut öppna upp utrymmen på Söder igen.

Vad säger du till Södermalmsbor som oroar sig för mindre polisnärvaro?

– Det här kommer inte att märkas i den yttre verksamheten. Den enda oro man behöver ha som Södermalmsbo är att man får en längre promenad hem om man suttit i häktet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad som händer med arrestutrymmena på Södermalm under provperioden, är ännu oklart.

– Tja, vi funderar på om man kan hyra ut dem på Airbnb, det rör sig ju ändå om små ettor på bästa adress, skämtar kommunpolis Anders Lindberg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.