Nya skolan? Här på Lilla Nygatan vill Europaskolan ta emot runt 450 elever nästa år. Men bara tillfälligt. Foto: Elina Lundberg

Södermalmsskola kan tvingas – till Haninge

Europaskolans plan att flytta till ett anrikt hus i Gamla stan efter jul har stoppats. Men nu finns en öppning. Söderskolan kan få vara där i tre år. Sen måste skolan flytta igen – till Haninge.

  • Publicerad 12:02, 7 dec 2017

Europaskolan på Södermalm, en fristående grundskola med cirka 450 elever på Gotlandsgatan, måste flytta vid årsskiftet. Friskolans plan är att göra skola av en kontorsfastighet från 1600- och 1800-talen på Lilla Nygatan i Gamla stan. Men bara veckor innan flytten sa stadsbyggnadsnämnden nej till det.

Skolan hade ansökt om ett tillfälligt bygglov på tio år för att göra i ordning skollokaler i huset men fick avslag bland annat för att det inte finns en skolgård, för att fastigheten inte är tillgänglighetsanpassad och för att verksamheten skulle slita på den kulturhistoriskt värdefulla fastigheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt skolans ägare var beslutet "totalt överraskande". Nu gör de ett nytt försök att få rätt att flytta till Gamla stan – tillfälligt.

Lösningen: Flytta till Haninge

I en ny ansökan om bygglov skriver skolan att huset nu bara ska användas i tre år. Sen ska Söderskolan flytta till Haninge där en ny skolbyggnad ska bli klar till dess.

StockholmDirekt har sökt skolans ägare för en kommentar om planen att lämna innerstan och flytta till en annan kommun. I ett mejl skriver hon att "nu är fokus på 14/12 (datumet för stadsbyggnadsnämndens möte, reds. anmärkning) och flytten, allt annat tar vi sedan".

I sin nya bygglovsansökan har skolan också skickat in flera rapporter om hur huset i Gamla stan ska skötas om, göras tillgängligt och leva upp till brandskyddskraven utan att det kulturhistoriska värdet går förlorat.

Friskola köpte hus som inte får byggas om

Liten lekplats istället för skolgård

En annan brännande fråga har varit hur de yngre barnen skulle klara sig utan skolgård i tätbebyggda och parkfattiga Gamla stan. Den enda lekplatsen i området, lilla Junotäppan, bedömdes vid förra beslutet ligga för långt ifrån skolan för att barnen skulle kunna gå dit självständigt.

Nu lovar skolan att ha mer personal för att kunna följa barnen dit. Fritidset ska göra utflykter bland annat till Skeppsholmen, Ivar Los park och Björns trädgård.

Och skolans redovisningar har övertygat tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret, som nu ändrat sig. Skolan kan husera i Gamla stan i tre år innan flytten till Haninge, anser tjänstemännen.

(S): Rimlig lösning

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) är också beredd att stötta skolans plan även om han inte tycker att fastigheten i Gamla stan är en lämplig skola.

– Det låter som en rimlig lösning. De har en bygglovsprocess igång för en ny skola som ska ligga i Haninge. Det här är ju ingen lämplig byggnad för en skola. Det är uppenbart. Men i det här läget kan den fungera under den här tiden. Det finns flera utmaningar med byggnaden och med utemiljön men de har redogjort för hur de ska lösa det nu, säger Jan Valeskog.

Torsdagen den 14 december ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden ta ställning till skolans framtid på nytt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.