Intresserade åhörare. Med hjälp av en docka demonstrerar föreläsaren Ulrika Casselbrant hur potträningen kan gå till. Foto: Karoline Montero Araya

Söderort har börjat pott-träna sina spädbarn

Enligt barnhälsovårdens nya riktlinjer rekommenderas föräldrar att komma igång med potträning redan i bebisåldern. Vi följde med på en kurs i Liljeholmen där den moderna tekniken lärs ut.

  • Publicerad 06:30, 28 jan 2017

Det verkar vara bebisar överallt i den lilla lägenheten i Liljeholmen. De kryper, staplar försiktigt fram och tittar nyfiket på varandra.

Tio föräldrar har tagit med sig sina småttingar hit för att lära sig grunderna i babypottning, alltså hur man lär barn mellan 0 och 18 månader att gå på pottan.

Mötet har arrangerats via BVC och med lite draghjälp i Facebook-gruppen Allt om Liljeholmskajen. Ulrika Casselbrant, som skriver och föreläser om tidig portträning, ska lära ut grunderna och föräldrarna slår sig ned på golvet i vardagsrummet.

– Vi kan börja med att sjunga lilla snigel och använda babytecken, säger hon.

Kan allt om pottbeteende. Ulrika Casselbrant föreläser om babypottning, en växande trend. Foto: Karoline Montero Araya

Dammig devis

I sitt knä håller hon en tygdocka som senare kommer att användas för att ­demonstrera de olika stegen i potträningen. Att de använder tecken i sången har en pedagogisk baktanke: Senare lär sig föräldrarna hur de kan lära sina barn att kommunicera att de behöver bajsa eller kissa genom tecken.

– Barnen tycker att tecken är jättekul när de är i den här åldern. Ni ser ju på dem hur noga de studerar era rörelser när ni sjunger. De är som svampar som suger upp allt och snabbt lär sig att härma, berättar hon.

På senare år har babypottning blivit allt mer populärt. Den gamla devisen om att komma igång med potträningen i tvåårsåldern uppfattas som dammig. Enligt barnhälsovårdens nya riktlinjer är det tidig träning som rekommenderas. Ju äldre barnen är desto större risk att de kommit in i trotsåldern, förklarar Casselbrant, och situationen leder då snabbt till konfrontation eller obehag.

Forskning visar samtidigt att föräldrar allt senare kommer igång med träningen. En orsak till det tros vara att blöjorna har blivit allt bättre på att suga upp vätskan.

– Jag skulle vilja sätta en varningstext på blöjpaket som är för bra på det. Det innebär att varken barnet eller föräldrarna reagerar på att barnet har bajsat eller kissat och inte heller bryr sig, säger Ulrika Casselbrant.

Under pausen samlas föräldrarna i köket och diskuterar sina egna erfarenheter av att försöka vänja barnen vid pottan. De flesta här är föräldrar för första gången och barnen är mellan nio månader och ett år. Bara en av dem har lärt sig att gå än.

Med hjälp av en docka demonstreras hur man ska agera för att få bebisen att gå på pottan. Foto: Karoline Montero Araya

Många frågor

Några av dem har försökt sätta igång med potträningen men frågorna är många. Magdalena Luka Nobles är där med sin dotter Sofia som är 10 månader gammal.

– Det känns bra om hon vänjer sig vid pottan tidigt så att det blir naturligt, och nu känner jag mig väldigt peppad. Men samtidigt är jag lite orolig för att det verkar enklare än vad det faktiskt är, och att hon inte alls kommer att gilla det och ställa till en scen varje gång vi försöker.

Sofia Körner håller med. Även hon är där med sitt första barn, Felicia, som är 9 månader gammal.

– Det känns så klart som om det vore riktigt skönt om vi lär henne det här tidigt, men jag tror knappast att vi kommer fixa det på en månad. Jag är lite rädd att hon inte kommer gilla det. Samtidigt är det ju inte upp till henne att det ska bli bra, utan upp till oss föräldrar, säger hon.

Ulrika Casselbrants fem tips

– Våga testa! Erbjud pottan vid till exempel blöjbyte, efter sömn och efter mat.

– Var uppmärksam på barnets signaler innan det behöver bajsa eller kissa.

– Använd gärna babytecken. Det ger barnet fler sätt att kommunicera sin nödighet. Det är lättare att använda kroppsspråket innan man har lärt sig prata.

– Det ska vara mysigt och roligt på pottan. Ta med en leksak eller bok.

– Stress och tvång får aldrig förekomma!