Söderort röstade med rödgrönt hjärta

Stockholmarna har sagt sitt. Både i stadshuset och i de lokala stadsdelsnämnderna lutar det åt maktskifte.

  • Publicerad 09:15, 19 sep 2014

Resultatet i kommunvalet visar att det troligtvis blir Socialdemokraternas Karin Wanngård som blir Stockholms nya finansborgarråd, om hon lyckas bilda majoritet. Med 45,1 procent av rösterna pågår nu förhandlingar för att kunna lägga beslag på makten i stadshuset.

Fick Söderort bestämma skulle det däremot inte vara något snack. Här röstade över 53 procent på ett rödgrönt alternativ i kommunvalet. Till skillnad mot till exempel innerstan, som i många kvarter är knallblå, drar Söderortsborna betydligt mer åt vänster. Miljöpartiet ligger till exempel i topp i flera områden. Men enligt Harald Cavalli-Björkman, analytiker på United Minds, är nog partiet ändå vara missnöjt.

– De hade nog hoppats och trott på en betydligt större ökning. Men MP har inte fått någon större tillströmning jämfört mot förra valet, vilket självklart måste ses som en stor besvikelse för dem, säger han.

Icke-materiella värden

Faktum är att både Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tappat väljare i Söderort sedan det förra kommunvalet. Att Miljöpartiet fortfarande har ett starkt fäste, trots att fler väljare inte strömmat till, beror på flera anledningar.

– S och M har haft som projekt att bygga Sverige starkt och se till att skapa tillväxt. Men i takt med att vi har nått en anständig nivå så börjar vi också prata mer om postmateriella värden, som till exempel hållbarhet och möjlighet till självförverkligande. Detta har bidragit till att MP har vuxit fram och Fi kan också sorteras in som ett sådant parti. I och med att boende i närförort i allmänhet har en högre utbildning och bättre socioekonomiska villkor än man har i många andra delar av landet märks den allmänna tendensen tidigare här, säger Harald Cavalli-Björkman.

Fi över 8 procent

Fi är också ett parti som gör att röstandet i Söderort skiljer sig mot övriga landet. I både Björkhagen och Kärrtorp fick partiet över 8 procent.

– Det känns framför allt som en reaktion mot Sverigedemokraterna. Fi har inför valet positionerat sig väldigt tydligt mot SD. ”In med feministerna ut med rasisterna” har ju varit deras budskap. Även om inte de inte delar väljarmålgrupp så tror jag att många uppfattat att en röst på Fi är att sätt att balansera mot SD, säger Harald Cavalli-Björkman.

Läs också: Byggmotstånd på Nytorps gärde vann röster åt MP

Fakta
Klicka på bilden för större version.