Debutant. Tamara Mivelli har skrivit boken Jag klyver er itu (Rabén & Sjögren). Foto: Rabén & Sjögren/Magnus Liam Karlsson

Söderorts nya författarstjärna tror på läsarna

Hallå där Tamara Mivelli, Skärmarbrinksbo och författare som i sin hyllade debutbok ”Jag klyver er itu” skildrar 19-åriga Marys strävan efter att hitta en plats i tillvaron.

  • Publicerad 14:45, 31 jan 2020

Vad fick dig att skriva den här boken?

– Det var verkligen inte så att jag tänkt ut allt, utan det började med en scen, en bild, med en pappa som kliver in i det unga parets rum. Det kändes så talande för att fortfarande bo hemma och ses som ett barn, fast man försöker vara vuxen. När jag skrivit den scenen fanns plötsligt tre karaktärer.

Hur mycket av huvudpersonen Mary bygger på dig själv?

– Svårt att säga… Som författare använder jag min egen blick, samtidigt tror jag inte att jag var lika klok i den åldern som hon är. Hon verkar veta mycket om världen, eller tror sig veta. Jag kanske vägrade se många av de saker som hon gör, kring normer till exempel.

Du bor i Skärmarbrink sedan ett år tillbaka. Hur har det färgat av sig på ditt skrivande?

– Jag tror jag använder de bilder jag själv har av platser. Hammarbykanalen finns med i boken, Mary och lillebrorsan åker gratisfärjan över när de inte har någon bättre plats att hänga på. För mig som person är Skärmarbrink min oas, där jag bor och hämtar kraft.

Under skrivprocessen har folk fått läsa och tycka till om boken. Kan du säga något om det?

– Det är säkert 50 olika personer som varit del av processen, vilket är ovanligt. De kan säga ”hon verkar må så här” eller ”pappan verkar vara den här personen”. Då har jag stoff till att fortsätta skriva. Jag tror väldigt mycket på mina läsare!

Tamara Mivelli

Ålder: 30

Bor i: Skärmarbrink

Familj: Sambo

Aktuell med: Debuten Jag klyver er itu (Rabén & Sjögren). TT har beskrivit den som ”fint om vardagsrasism, sönderfallande familjestrukturer och en ung tjejs frigörelseförsök”.

Läste senast: Kungsbacka ultras av vännen Johan Espersson

Visa merVisa mindre