Klimatengagerade Södermalmsbon Eva Palm kan tänka sig att bidra till kulturcontainerns verksamhet. "Det vore kul att blanda kultur och politik" svarar Victoria Rixer, som här klappar Evas hund Mesta. Foto: Alexander Kuronen

Söderorts nya kulturscen: En container

Man tager vad man haver, tänkte Victoria Rixer när hon började utveckla Söderorts nya arena för kulturälskare. Nu står den märkliga skapelsen på plats vid Torpet i Orhem.

  • Publicerad 09:20, 10 sep 2019

Det har gått ett par veckor sedan en lastbil anlände till Torpet i Orhem. Med sig hade den en gammal industricontainer, som stått på grusplanen framför kaféet sedan dess. Varför, kanske någon frågar sig?

Svaret är att det här ska bli Söderorts nya kulturscen. Victoria Rixer, som har drivit Torpets servering i 13 år, tänker sig jazzkvällar, filmvisningar, författarsamtal och barnteater ... bland annat.

– Vi har provat att blanda olika konstformer på Torpet sedan några år tillbaka, som poesi, bildkonst, foto, film, dans och musik. Folk verkar gilla det. Det blir så intimt här, som publik kommer man nära kulturutövarna, säger Victoria.

Ny säsong för populärt fik i Orhem

Hon beskriver sig själv som sprungen ur en punkig "gör det själv"-rörelse där man ser till att skapa det man behöver och vill ha av det man har tillgång till. Vänner av symbolik vill kanske se containern som en kommentar i debatten om hur Stockholms kulturliv stöts bort av lokalbrist och grannar som gnäller, men enligt Victoria har det aldrig varit hennes avsikt.

– Nä, det var nog bara så enkelt att jag i fantasin hade en idé om ett slags Mad Max-estetik, där industriellt och urbant möter naturen och det vilda, säger hon.

Invigs i helgen

För att kunna finansiera projektet har Victoria fått 50 000 kronor i utvecklingsbidrag av staden. Sedan dess har hon hunnit köpa containern, måla den svart och pynta den med färgglad belysning.

Containerns tak kommer att utrustas med solpaneler som driver ljusrigg och PA-system. Runt omkring ska det växa rosor, kryddor och annat som pollinerande insekter gillar. En containerscen utan hållbart tänkande är ingen riktig containerscen. Men vilka andra fördelar finns det med att uppträda i en container?

– Ingen aning, det är ett experiment så vi får se, säger Victoria med ett skratt.

Klart är i alla fall att Victoria hoppas på att kulturen får en mer framträdande plats på Torpet i och med den nya scenen.

– Jag skulle vilja se en enkelhet, att det blir lättare att gå från idé till handling för oss som vill arrangera programverksamhet, säger hon.

14 september är det upp till bevis. Då invigs kulturcontainern i samband med att en hantverksmarknad hålls på Torpet, och bandet Weimarrepubliken blir först ut att lira på den nya scenen. Vad som händer därefter återstår att se; Victoria har som bekant öppnat för en rad aktiviteter av vitt skilda slag, och om inte annat så är i alla fall intresset stort.

– Jag har aldrig tidigare fått så mycket uppskattning för ett initiativ här på Torpet, folk verkar vara sugna!

Torpet i Orhem så som det upplevs när man kommer från bussen. Containern till höger i bild. Foto: Alexander Kuronen

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54