Södersjukhuset satt i stabsläge

Södersjukhuset har gått in i stabsläge. Brist på vårdplatser har fått för många patienter att fastna på akutmottagningen och ambulanser dirigeras om. "Än så länge vet vi inte hur det här kommer att fortlöpa", säger Johanna Gréen, pressinformatör på Sös.

  • Publicerad 14:06, 13 mar 2018

Vid klockan 10:15 på tisdagen gick Södersjukhuset upp i stabsläge. Ambulanser dirigerades under en stund på förmiddagen om till andra sjukhus för att få stopp på inflödet av patienter till sjukhusets akutmottagning. Brist på vårdplatser har gjort att för många patienter fastnat på akutmottagningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Stabsläge betyder att vi kraftsamlar alla resurser som sjukhuset har för att patienten ska få en god vård. Verksamhetscheferna sitter nu samlade i ett möte och pratar om hur sjukhuset ska lösa det här och hur de ska få fram vårdplatser för att få upp patienter från akutmottagningen, säger Johanna Gréen, pressinformatör på Södersjukhuset.

Sjukhuset för även en dialog med landstinget centralt för att få hjälp. St Görans sjukhus och Karolinska sjukhuset i Huddinge hjälper till under stabsläget, enligt landstingets presstjänst.

– Stabsläge är ett sätt att samla sjukhusets alla resurser för att snabbt kunna prioritera om, när det som i det här fallet, är många patienter som väntar på vårdplatser på deras akutmottagning. Vårt fokus är just nu att hjälpa Södersjukhuset med att få tillgång till fler geriatriska vårdplatser och inventera stöd från andra akutsjukhus, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När sjukhuset kan återgå till det normala vet inte Johanna Gréen.

– Vi vet inte hur det här kommer att fortlöpa. Om en halvtimme är mötet mellan verksamhetscheferna slut och då vet vi mer, säger hon.

Södersjukhuset. Foto: Karin Nilsson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.