Foto: Sara Ringström/Mostphotos

Södertörn börjar utbilda bibliotekarier

Från höstterminen 2019 startar en ny bibliotekarieutbildning på Södertörns högskola. Idag finns inte en sådan utbildning i Stockholms län.

  • Publicerad 13:22, 31 okt 2018

För boende i Stockholm ligger idag närmaste biblioteksutbildning i Uppsala. Ingen sådan utbildning finns i Stockholms län. Det ska det bli ändring på när Södertörns högskola startar en ny till hösten 2019.

– Vi har redan både personal och kunskap inom ämnen som naturligt ska ingå i bibliotekarieutbildningen; som till exempel arkivvetenskap, medieteknik, pedagogik och offentlig förvaltning, säger Pamela Schultz Nybacka, som har utrett förutsättningarna för den nya utbildningen, i ett pressmeddelande.

Utbildningen ska vara ett treårigt kandidatprogram.

Brist på utbildningsplatser

Kungliga biblioteket som har i uppdrag att sammanställa en nationell biblioteksstrategi har tidigare påtalat bristen på utbildningsplatser för bibliotekarier:

"Det går två sökande på varje utbildningsplats, det finns för få platser och för få forskare på biblioteksutbildningarna."

Idén om en biblioteksutbildning uppkom i dialog med Botkyrka kommun.

– Anja Dahlstedt, kultur- och Fritidschef och tidigare student på högskolan, förde fram tanken att Södertörns högskola vore rätta platsen för en bibliotekarieutbildning i Stockholmsregionen. Särskilt pekade hon på behovet av bibliotekarier med interkulturell kompetens, berättar Nils Ekedahl, vicerektor med ansvar för utbildning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.